Banjaluka

Gradska kasa u suficitu: Još 4,9 miliona KM za velike projekte

Na osnovu prošlogodišnjeg suficita, Grad Banja Luka imaće na raspolaganju dodatnih 4,9 miliona KM za realizaciju planiranih projekata, izjavila je načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar.

Odluka o načinu raspodjele ovih sredstava biće donesena na sjednici gradskog parlamenta, zakazanoj za utorak, 24. april. Pored prošlogodišnjeg suficita, Skupština će se opredijeliti i u vezi neutrošenih namjenskih sredstava za prošlu godinu.

Loading...

Načelnica Šljivar napominje da je ukupan iznos po ova dva osnova 6,25 miliona KM. Od toga, za raspodjelu je predviđeno 4,9 miliona KM, dok je iznos neutrošenih namjenskih sredstava 1,35 miliona KM. Ukoliko Skupština usvoji ovu odluku, raspoloživa sredstva će najvećim dijelom biti usmjerena u finansiranje kapitalnih projekata.

-Za nastavak Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića u naselju Motike, iz suficita će biti izdvojeno 600.000 KM, a razlika sredstava će biti obezbijeđena iz emisije obveznica. Takođe, 450.000 KM planirano je za izgradnju nekoliko lokalnih vodovoda i kanalizacione mreže.

Za sanaciju i rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola, iz suficita će se izdvojiti 375.000 hiljada KM. Radi se o sredstvima za obnovu Tehničke i Elektrotehničke škole, te nekoliko osnovnih škola – naglasila je Božana Šljivar.

Ona je dodala da će za sanaciju trotoara na području grada biti izdvojeno 150.000 KM, dok će na ulaganja u Poslovnoj zoni Ramići biti izdvojeno 175.000 KM.

-Uz dodatna sredstva UNDP-a, kroz međunarodni projekat regulacije rijeke Vrbas, iz suficita će se, u ovoj godini, izdvojiti 138.000 KM. Jedna od većih stavki je i izgradnja objekta mjesne zajednice i policijske stanice na Laušu, u iznosu od 000 maraka.

Za tekuće održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva, iz suficita je namijenjeno 100.000 KM, uz dodatnih 200.000 KM koja su planirana kroz rebalans budžeta. Kada je riječ o neutrošenim namjenskim sredstvima, najzačajniji dio od oko 700.000 KM, odnosi se na civilnu zaštitu, odnosno, iskoristiće se za poboljšanje opremljenosti vatrogasne jedinice – kazala je Šljivar.

Ona je podsjetila da će se na predstojećoj sjednici gradske skupštine naći i rebalans gradskog budžeta, koji će veći za 11 miliona KM u odnosu na usvojeni budžet za ovu godinu i iznosi 144,9 miliona KM.

-U nacrtu rebalansa koji ide na javnu raspravu, osim sredstava suficita iz 2017. godine, planirana su i sredstva od emisije obveznica, u iznosu od šest miliona KM nominalne vrijednosti.

Ovog trenutka se već zna, da je emisija obveznica uspješno okončana i da je prikupljeno 240.000 maraka više u odnosu na nominalnu vrijednost emisije, što će se takođe uključiti u prijedlog rebalansa – zaključila je načelnica Odjeljenja za finansije.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!