Politika

Mišić: Sindikat ove godine neće organizovati proteste povodom 1. maja

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić smatra da bi izmijenjeni Zakon o radu trebalo da bude donesen do izbora, te napominje da su izmjene potrebne jer ovaj zakonski akt, bez kolektivnog ugovora, ne može da bude primjenjivan u najvažnijem dijelu – zaradama i radničkim pravima.

Ona kaže da su materijalne i tehničke greške prva stvar koju treba ispraviti, a zatim i poglavlje Zakona koje se odnosi na reprezentativnost.

Loading...

“Bitno nam je i pitanje otpuštanja radnika i tražimo da se vrati disciplinski postupak. Važno je i rješavanje sporova između radnika i poslodavaca. Najniža plata se mora drugačije definisati”, rekla je Mišićeva za “Glas Srpske”.

Ona smatra da se Zakon o radu ne primjenjuje u kapacitetu u kojem bi trebalo i da se “uzima šta kome odgovara i koliko odgovara”, dok štetu trpe radnici.

Mišićeva je izrazila nadu da će pitanje opšteg kolektivnog ugovora biti riješeno početkom maja, te dodala da su pregovori u samom finišu.

“Očekujem da će i u Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske preovladavati savjesni poslodavci i da neće praviti dramu da najniži iznos regresa bude 410 KM”, dodala je Mišićeva.

Ona je navela da Savez sindikata ove godine neće organizovati proteste povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada, već daje šansu pregovorima i opštem kolektivnom ugovoru.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!