Kultura

Viteški festival: Nošnje i oružje iz serije “Nemanjići” u Banjaluci

Uoči održavanja prvog viteškog turnira “Kastrum” na Kastelu, građani će u Banjaluci moći da pogledaju i jedinstvenu izložbu o životu kralja Stefana Dragutina, zajedno sa nošnjama i oružjem iz aktuelne seriji “Nemanjići”.

Kako su najavili organizatori turnira, izložba će krajem maja biti postavljena u Kamenoj kući, a ljubitelji prve sezone “Nemanjića” imaće priliku da pogledaju odjeću koju su domaći glumci nosili u ovoj seriji, što će im definitivno približiti srednjovjekovni svijet.

Loading...

Ova izložba biće i pravi uvod u međunarodni festival viteštva, koji će se po prvi put održati u Banjaluci od 1. do 3. juna.

Turnir organizuju članovi viteškog reda „Čuvari koplja Svetog Georija“, Ranko Bujić i Goran Vuk Marčeta, učešće su najavile ekipe iz Srbije, Hrvatske, Slovonije, Poljske, a pregovori su, kažu, još u toku sa ekipom iz Rusije.

Trodnevni festival će početi simboličnim vjenčanjem kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Kataline Arpad kod Hrama Hrista Spasitelja, nakon čega će se svečani defile zaputiti do Kastela.

Unutar zidina tvrđave, posjetioce očekuju viteške radionice, streličarski turnir, moderno mačevanje, te sajam starih zanimanja, po uzoru na slične festivale u durgim zemljama.

“Čuvari koplja” očekuju da će ovim zanimljivim događajem obogatiti letnju ponudu u Banjaluci, a pozvali su i volontere koji žele da im pomognu u pripremi i tokom trajanja festivala da se prijave na mejl: [email protected].

(srpskainfo.com)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!