Banjaluka

Sajam zanimanja 29. maja, poziv poslodavcima za prijem učenika na praksu

Organizatori Sajma zanimanja, koji će biti održan 29. maja u Domu omladine, pozivaju poslodavce da ukoliko su u mogućnost i imaju potrebu, da iskažu interes za prijem učenika za obavljanje praktične nastave ili njihovo stipendiranje.

-Time bi bili u mogućnosti da za potrebe radnog procesa, po završenom školovanju, obezbjedite potpuno obučene radnike sa praktičnim iskustvom u određenoj vrsti poslova – navedeno je pozivu organizatora Sajma – Unije udruženja poslodavaca u saradnji sa OKC-om i Gradom Banja Luka.

Loading...

Upitnik o zainteresovanosti poslodavaca za obavljanje praktične nastave u okviru preduzeća može se preuzeti ovdje.

Rok za dostavljanje upitnika je 11. maj 2018. godine.

Oblici, postupci, uslovi i vrijeme trajanje praktične nastave, kao i sigurnost učenika regulisali bi se ugovorom između određene stručne/tehničke škole i poslodavca, uz jasno definisanje prava i obaveza ugovornih strana.

Pojašenjeno je da je Zakonom o srednjem obrazovanju regulisan dualni sistem obrazovanja koji predstavlja neizmjenično učenje kod poslodavca i u srednjim stručnim i tehničkih školama. Ovim zakonom definisano je da praktična nastava traje dva ili tri dana sedmično, zavisno od razreda koji učenik pohađa. Takođe, predviđeno je da se praktična nastava izvodi kod poslodavaca koji imaju odgovarajuću opremu, sredstva i druge uslove u skladu sa nastavnim planom i programom, a pod stručnim nadzorom srednje stručne i tehničke škole i poslodavca.

„Važno je napomenuti da je drugim zakonskim rješenjima predviđeno da se isplate učenicima na osnovu obavljanja prakse oporezuju sa 4,5%, što je još jedan stimulans za poslodavce, a sve u cilju kvalitetnijeg izvođenja praktične nastave“, navodi se u pozivu.

Dodali su da je u toku predstojećeg jednodnevnog Sajma zanimanja predviđeno predstavljanje škola i zanimanja, djeci i roditeljima, te ponuda poslodavaca za stipendiranje učenika, kao i mjesta za obavljanje praktične nastave. U toku Sajma zanimanja biće organizovan okrugli sto na kome će biti predstavljena nova rješenja definisana Zakonom o srednjem obrazovanju.

„Sajam zanimanja ujedno predstavlja i priliku da se, pored mogućnosti promocije deficitarnih zanimanja, edukujete o načinu izvođenja praktične nastave, te uspostavite saradnju sa školama“, zaključeno je u pozivu poslodavcima.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!