Hronika

Nakon 5 mjeseci: Optužnica za nesreću u kojoj je smrtno stradala žena

Nakon pet mjeseci Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv Aleksandra Dobrića (26) iz Gradiške, koji je vozeći u alkoholisanom stanju 12. novembra prošle godine usmrtio Smiljanu Nikodinović (37) iz Kneževa.

Nikodinovićeva je poginula u Banjaluci nakon što ju je, dok je pješačila, udario automobil Audi A6 kojim je upravljao Aleksandar Dobrić iz Gradiške, sin bliske rođake predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Loading...

Saobraćajna nesreća dogodila se 12. novembra 2017. godine oko 1.15 časova u Ulici krajiških brigada na Zapadnom tranzitu. Uviđaj su izvršili dežurni tužilac banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Milan Rosić zajedno sa pripadnicima Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka.

Rigorozan zakon

Nakon više novinarskih upita, iz Tužilaštva je tek danas stigao odgovor o tome dokle se stiglo u ovom potupku.

– Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je 16. maja optužnicu protiv Aleksandra Dobrića, zbog krivičnog djela “Ugrožavanje javnog saobraćaja” iz člana 402. stav 4. u vezi sa stavom 2. KZRS, počinjeno na štetu Smiljane Nikodinović. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci – piše u odgovoru.

Zašto je Tužilaštvu trebalo pet mjeseci da donese odluku, kada su sve okolnosti ove saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom bile poznate?

Aleksandar Dobrić vozio je pod uticajem alkohola, što je potvrdio i direktor Policije RS Darko Ćulum još 22. decembra prošle godine. Poznato je da je vozio Audi A6, registrovan na KK “Igokea” Aleksandrovac/Laktaši.

U slučaju vožnje u alkoholisanom stanju i izazivanja nesreće sa smrtnim ishodom, zakon je jasan:

– Član 402. Krivičnog zakona RS u stavu 4. kaže: Ako je usljed djela iz st. 1. ili 2. ovog člana nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se za djelo iz stava 1. ovog člana kazniti kaznom zatvora od dvije do dvanaest godina i kaznom zabrane upravljanja motornim vozilom, a za djelo iz stava 2. ovog člana kazniće se kaznom zatvora od tri do petnaest godina i kaznom zabrane upravljanja motornim vozilom.

Isti član Zakona u stavu 2. kaže: Izvršilac krivičnog djela iz stava 1. ovog člana koji je prilikom izvršenja djela bio pod uticajem alkohola preko 1,50 g/kg alkohola u krvi ili pod uticajem narkotičkih sredstava ili koji je vozio brzinom koja prelazi 50 km/h iznad dopuštene brzine, kazniće se kaznom zatvora od jedne do osam godina i kaznom zabrane upravljanja motornim vozilom.

– Da li je zbog ovih rigoroznih zakonskih odredaba Tužilaštvu trebalo ovoliko vremena? Da li bi im trebalo ovoliko vremena da krivac za ovu tragediju nije u srodstvu sa porodicom Dodik? Uobičajeno je da se u slučaju saobraćajnih nesreća posao policije i tužilaštva okonča za nekoliko dana i preda sudu. U ovom slučaju “istraga” je trajala punih šest mjeseci. Zašto? – pitanja su koje je postavio portal Istinito osvrnuvši se na podizanje optužnice.

Pokojna Smiljana je bila radnik Opštinske uprave Kneževo, planinar, ljubitelj prirode i osoba za kojom i danas žale njeni mnogobrojni prijatelji i rodbina.

(srpskacafe.com)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!