Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Ove godine 557 studenata manje nego prošle godine

Nekoliko banjalučkih fakulteta ove godine prima čak 100 studenata manje, dok su svoju listu skoro duplo povećali samo na Fakultetu bezbjednosnih nauka.

Odlukom Vlade Republike Srpske utvrđeno je da se na banjalučki Univerzitet ove godine upiše tačno 2.566 redovnih studenta, što je za 557 manje nego lani.

Lista mjesta na fakultetu skraćena je mahom na onim koji studente školuju za suficitarna zanimanja, pa je manje mjesta ove godine na Ekonomskom fakultetu, koji prima 150 studenata, iako je prošle godine bilo mjesta za njih čak 240.

Slična situacija je i na medicini, pa na ovom fakultetu umjesto prošlogodišnjih 260, sada ima mjesta za 140 studenata. Tačno 80 studenata manje primiće i na Filološkom fakultetu. U toj grupi je i Elektrotehnički fakultet, koji ove godine prima čak 140 manje brucoša nego prošle, a spisak je skraćen i na Poljoprivrednom fakultetu.

Suprotno od toga, na Fakultetu bezbjednosnih nauka prošle godine bilo je mjesta za 50 studenata, a ove godine primaju njih 80.

– Za 1.035 studenata predviđeno je da se školovanje finansira iz budžeta, dok će 1.531 student sufinansirati svoje školovanje. Visokokoškolska ustanova odrediće svojim aktom broj studenata koji sami finansiraju svoje školovanje, kao i broj stranih i vandrednih studenata, u skladu sa kadrovskim i materijalno-tehničkim uslovima– navode na banjalučkom Univerzitetu.

Pravni fakultet

Pravni fakultet, koji takođe spada u defictarna zanimanja, prošle akademske godine primao je 240 studenata, a ove godine, kako je objavljeno, ima mjesta za 230 budućih pravnika.

(srpskainfo.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button