Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Zemlja u kojoj je besplatan javni prevoz za sve

Glavni grad Estonije Talin može da se pohvali petogodišnjim besplatnim prevozom za sve gradane, grad zbog toga nema gubitaka, a Vlada planira da ove godine uvede besplatan javni prevoz u svim estonskim gradovima.

Poslije pet godina besplatnog gradskog prevoza, što su odlučili građani na referendumu, šef kancelarije EU u Talinu Alan Alakula kaže da grad nema gubitaka, navodi portal Popup.

“Nema sumnje da, ne samo da pokrivamo troškove, već imamo i višak. Zaradili smo dvostruko više nego smo izgubili od uvodenja besplatnog prevoza. Srećni smo što je veliki broj ljudi odlučio da se registruju kao stanovnici Talina kako bi iskoristili besplatan javni prevoz”, kazao je Alakula, a prenosi Index.hr.

Prema njegovim riječima, pri planiranju besplatnog javnog prevoza najviše se računalo na građane slabijeg imovinskog stanja.

“Računali smo kako će ovu prednost koristiti gradani s niskim i srednjim prihodima. Ali, koriste ga i građani s natprosečnim prihodima jer im javni prevoz omogućava veću pokretljivost po gradu. Prema našim anketama, oni češće izlaze u restorane, bioskope, pozorišta…Time smo pokrenuli i trgovinu i ugostiteljstvo pa korist imaju i lokalne firme. Grad je oživio, što se osjeti i u prihodima grada”, naveo je Alakula.

On navodi da je glavni grad Estonije prije uvođenja besplatnog javnog prevoza bio zagušen automobilima, a vazduh je sada mnogo čistiji. S uvođenjem besplatnog prevoza, porasle su cijene parkiranja, ali Alakula kaže da se niko ne žali jer postoji besplatna alternativa.

Oni koji u Talin dolaze automobilima iz udaljenih mjesta i koriste uslugu besplatnog javnog prevoza, a na rubnim delovima grada parkiraju automobil i ne moraju da plate parking.

Primjer glavnog grada slijediće i ostali.

Vlada već ove godine planira da uvede besplatni javni prevoz u sve gradove Estonije čime bi ta zemlja postala po tome prva na svijetu.

Besplatni javni prevoz predmet je rasprava ili već postoji u nekim gradovima Poljske, Nemačke i Francuske.

“Trenutno i Pariz razmatra uvodenje besplatnog javnog prevoza, uglavnom kako bi smanjio zagadenje u centru grada. Kad takav grad donese odluku o besplatnom gradskom prevozu, sigurno ce ga slijediti i ostali”, zaključuje Alakula, prenosi Index.hr.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button