Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Bronza za projekat daljinskog grijanja Banjaluke

Grad Banja Luka osvojio je bronzanu medalju Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju nove toplane na bio masu, kao jedan od najboljih projekata koja je ova međunarodna finansijska institucija finansirala tokom prošle godine.

Ovo, prestižno priznanje za koje su kandidovani brojni projekti koje je EBRD finansirala širom svijeta, osvojeno je na 27. godišnjem samitu EBRD-a, održanog 9. i 10. maja u Jordanu. Priznanje je osvojeno u kategoriji projekata, vezanih za održivu energiju.

– Ova nagrada je veliko priznanje, ali i znak da smo proveli uspješan projekat koji će građanima obezbijediti stabilno daljinsko grijanje, i to cijenama koje su za većinu građana ostale na istom nivou kao i ranije. S druge strane, za Grad će predstavljati značajno finansijsko rasterećenje s obzirom na to da je stara Toplana akumulirala dug veći od 90 miliona KM, u toj mjeri da je to postalo neizdrživo i u tehničkom i finansijskom smislu. Sa ovom, međunarodnom nagradom, projekat je i na međunarodnom nivou verifikovan kao izuzetno kvalitetan – rekao je Radojičić.

Priznanje se odnosi na projekat izgradnje i obnove sistema daljinskog grijanja u Banjoj Luci. Poslije decenijskih problema sa snadbijevanjem grada toplotnom energijom, u februaru ove godine puštena je u rad Eko toplana, nova gradska toplana na bio masu, obnovljivi i ekološki znatno prihvaljiviji energent u odnosu na stara postrojenja na mazut.

Toplana je izgrađena kao zajedničko ulaganje Grada Banje Luke i kompanije IEE, s tim da je gradski udio u vlasništvu finansiran kreditom EBRD-a.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button