Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Mektić: Od 5.118 ilegalnih migranata, 70 odsto već otišlo

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić saopštio je danas da je u BiH u ovoj godini ušlo 5.116 ilegalnih migranata, od koji je već 70 odsto u međuvremenu napustilo BiH.

– Od ukupnog broja, njih 4.526 je izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, a zahtjev je podnijelo 475 migranata. Međutim, ni za jednog migranta nije odobren azil u BiH, jer oni te zahtjeve ne upućuju da ostanu ovdje, nego da ostvare neka od prava tokom tranzita preko BiH – rekao Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sjednice Operativnog štaba za praćenje i rješevanje migrantske krize u BiH.

On tvrdi da su to jedini relevantni i tačni podaci o broju migranata u BiH, a sve drugo što iznose pojedini političari je političkog karaktera i ne vodi rješenju problema, nego dodatnom komplikovanju situacije i stvaranju haosa i konflikata.

– To su jadni politički poeni određenog broja političara koji netačno pominju brojke od 30.000 i 50.000 migranata. Podaci koje sam iznio su podaci iz izvora bezbjednosnih agencija – kaže Mektić.

On je ponovio da je mjera pomoći policijskih snaga Graničnoj policiji BiH dala dobre rezultate u zaštiti granice BiH i najavio da će vrlo brzo novi policijski kontigent iz Republike Srpske i Distrikta Brčko biti angažovan u južnom dijelu BiH, a da će pripadnici federalnog MUP-a biti u rezervi.

Prema njegovim riječima, koordinisanom aktivnošću tih snaga, sa granice BiH vraćeno je 3.300 migranata.

Mektić kaže da je najviše bilo Sirijaca, a da sada prednjače Pakistanci, kao ekonomski migranti, a problem su i Iranci koji dolaze iz Srbije, sa kojom Iran ima bezvizni režim.

To će, kaže on, biti jedna od tema ministarske konferecije koja će 7. juna biti održana u Sarajevu, a na koju su pozvani resorni ministri iz Albanije, Grčke, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije.

On je rekao da nisu tačne tvrdnje o postojanju “tajnih planova” za ubacivanje migranata u Republiku Srpsku, naglašavajući da Operativni štab neće kriti nijednog migranta, kao i da nijedan kamp za migrante neće biti organizovan u Republici Srpskoj.

Mektić je naglasio da je Krizni fond EU za migrante odobrio BiH pomoć od milion i po evra nakon čega se, kako kaže, izvinjava Nikoli Špiriću zbog toga što je na prošloj konferenciji rekao da u problemu s migrantima nema para te da mu nije jasno zbog čega se Špirić interesuje za ovu temu.

– Želim da se izvinim Špiriću, jer evo ima para. Oblizuj se Špiriću, možda šta i ubodeš – rekao je Mektić.

On je najavio da će sjednice Operativnog štaba biti održavane svakog četvrtka u 10.00 časova, a konferencija za novinare u 11.30, sve dok za to postoji interesovanje javnosti.

Izuzetak je, kaže Mektić, sljedeća sjednica koja će biti održana u srijedu, jer je za četvrtak, 7. juna zakazana ministarska konferencija.

(srpskainfo)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button