Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Tegeltija zatražio obezbjeđenje prilikom boravka u Sarajevu

SARAJEVO – Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija zatražio je obezbjeđenje za vrijeme boravka u Sarajevu, nakon što je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić pozvao na proteste ispred sjedišta VSTS-a, te zatražio od Tužilaštva BiH da razmotri ovakva postupanja.

Tegeltija smatra da je, u kontekstu svih aktuelnih dešavanja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama ministra bezbjednosti BiH, dovedena u pitanje njegova lična sigurnost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTS-a BiH.

Nakon najnovijih istupa Mektića, kojim poziva na političke proteste ispred zgrade VSTS-a BiH s ciljem iznuđivanja personalnih promjena u VSTS-u BiH, a posebno dovodeći ih u kontekst javnog poziva za nasilno rušenje vlasti koji je uputio prije nekoliko dana, Tegeltija se urgentno telefonom obratio direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću te zatražio obezbjeđenje njegove lične sigurnosti za vrijeme boravka u Sarajevu, saopšteno je iz VSTS-a.

“Ovakvi pozivi koji dolaze od ministra bezbjednosti, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor bezbjednosti, predstavljaju posebnu opasnost, kako za sigurnost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTS-a BiH, tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH”, naveo je Tegeltija.

Predsjednik VSTS-a BiH poziva Tužilaštvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja Mektića u kontekstu odredaba Krivičnog zakona BiH i ističe da je bilo kakav oblik pritisaka na nosioce pravosudnih funkcija u BiH, uključujući i organizovanje političkih protesta, nedozvoljen i neprimjeren pritisak na rad pravosuđa.

“Ministar bezbjednosti, koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti, ne može pozivati građane na građanske proteste jer su svi protesti kojih je on inicijator isključivo političke prirode”, naveo je Tegeltija.

Predsjednik VSTS BiH je istakao da će sve eventualne proteste koji bi se mogli desiti nakon njegovog poziva, smatrati direktnim političkim pritiskom na njegov profesionalni integritet i nezavisnost, kako i na integritet i nezavisnost pravosuđa, te ugrožavanje lične sigurnosti od Mektića, koji bi morao da se brine, kako o njegovoj, tako i sigurnosti svih drugih građana.

Mektić je na svom nalogu na “Twitter” pozvao građane da se naredne sedmice okupe pred Sudom i Tužilaštvom BiH, gdje je smješten i VSTS, kao odgovor na aferu kojoj se za koruptivne aktivnosti optužuje čelnik VSTS-a Milan Tegeltija.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button