Politika

Sindikat Elektroprivrede RS upozorava na nepravdu: Polovina radnika nikako da dobije povećanje plata

Radnici polovine zavisnih preduzeća i uprave Elektroprivrede RS već nekoliko mjeseci čekaju da, kao i njihove kolege u ostalim preduzećima, dobiju nove plate

U ovim preduzećima, naime, još nije usvojen obavezni novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, po kojima bi se, tvrde sindikalci, plate nekim radnicima malo i povećale.

Loading...

Po posljednjim podacima uprave ERS, pet preduzeća je do sada usvojilo novi pravilnik i time plate – HE na Vrbasu, RiTE Ugljevik, Elektrodistribucija Pale, Elektro-Hercegovina, te Elektro-Doboj – dok se u njih šest na to još čeka, mimo svih rokova.

U septembru smo potpisali novi kolektivni ugovor, koji je samo dobra podloga za izradu ovog pravilnika. Bili smo dužni da usvojimo i pravilnike, da se sistematizuju radna mjesta i odrede se koeficijenti, na osnovu opisa poslova i radnih zadataka, a koji se crpe iz kolektivnog ugovora. U suštini, sa primjenom tog pravilnika, plata pojedinim ljudima bi se malo povećala, a to izgleda u nekim preduzećima posmatraju kao trošak. Čini se da se malo koristi taj vakuum da se novac umjesto radnicima, usmjeri u javne nabavke – kaže predsednik Odbora sindikata ERS Zoran Mićanović.

Po njegovim riječima, osim uprava, u pojedinim preduzećima u kojima se kaska, inertni su i sindikati. Oni bi, smatra, trebalo malo više da ih pritisnu da se pravilnici konačno usvoje.

U upravi Elektroprivrede RS tvrde da su sva preostala preduzeća u završnoj fazi usvajanja novih pravilnika, ali nisu odgovorili da li je tačno da su sadašnja davanja radnicima manja u odnosu na ono što će donijeti ti novi pravilnici.

U međuvremenu se, kažu, plate i naknade isplaćuju na osnovu starih pravilnika, koji su još na snazi. Predsjednik Sindikata energetike RS Slobodan Ostojić odgovara, međutim, da se to ne može raditi tako, i da se novi pravilnici moraju donijeti.

Stari kolektivni ugovor je van snage i kako onda mogu da se primjenjuju ti pravilnici, to nikome nije jasno. Zašto smo onda potpisivali novi ugovor? – ističe Ostojić.

Uštedjeli na davanjima

Po podacima sindikata, u sistemu Elektroprivrede RS zaposleno je oko 9.500 radnika, a kod donošenja novog kolektivnog ugovora traženo je da se naprave uštede u davanjima svim radnicima.

Tako su, podsjećamo, ukinuta davanja za ogrijev i zimnicu, a iznos regresa je smanjen sa 1.080 na 830 KM. Istovremeno, povećan je raspon koeficijenata za sve poslove, što treba da obezbijedi pravičniji i efikasniji način vrednovanja rada.

(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!