Politika

Sindikat Elektroprivrede RS upozorava na nepravdu: Polovina radnika nikako da dobije povećanje plata

Radnici polovine zavisnih preduzeća i uprave Elektroprivrede RS već nekoliko mjeseci čekaju da, kao i njihove kolege u ostalim preduzećima, dobiju nove plate

U ovim preduzećima, naime, još nije usvojen obavezni novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, po kojima bi se, tvrde sindikalci, plate nekim radnicima malo i povećale.

Loading...

Po posljednjim podacima uprave ERS, pet preduzeća je do sada usvojilo novi pravilnik i time plate – HE na Vrbasu, RiTE Ugljevik, Elektrodistribucija Pale, Elektro-Hercegovina, te Elektro-Doboj – dok se u njih šest na to još čeka, mimo svih rokova.

U septembru smo potpisali novi kolektivni ugovor, koji je samo dobra podloga za izradu ovog pravilnika. Bili smo dužni da usvojimo i pravilnike, da se sistematizuju radna mjesta i odrede se koeficijenti, na osnovu opisa poslova i radnih zadataka, a koji se crpe iz kolektivnog ugovora. U suštini, sa primjenom tog pravilnika, plata pojedinim ljudima bi se malo povećala, a to izgleda u nekim preduzećima posmatraju kao trošak. Čini se da se malo koristi taj vakuum da se novac umjesto radnicima, usmjeri u javne nabavke – kaže predsednik Odbora sindikata ERS Zoran Mićanović.

Po njegovim riječima, osim uprava, u pojedinim preduzećima u kojima se kaska, inertni su i sindikati. Oni bi, smatra, trebalo malo više da ih pritisnu da se pravilnici konačno usvoje.

U upravi Elektroprivrede RS tvrde da su sva preostala preduzeća u završnoj fazi usvajanja novih pravilnika, ali nisu odgovorili da li je tačno da su sadašnja davanja radnicima manja u odnosu na ono što će donijeti ti novi pravilnici.

U međuvremenu se, kažu, plate i naknade isplaćuju na osnovu starih pravilnika, koji su još na snazi. Predsjednik Sindikata energetike RS Slobodan Ostojić odgovara, međutim, da se to ne može raditi tako, i da se novi pravilnici moraju donijeti.

Stari kolektivni ugovor je van snage i kako onda mogu da se primjenjuju ti pravilnici, to nikome nije jasno. Zašto smo onda potpisivali novi ugovor? – ističe Ostojić.

Uštedjeli na davanjima

Po podacima sindikata, u sistemu Elektroprivrede RS zaposleno je oko 9.500 radnika, a kod donošenja novog kolektivnog ugovora traženo je da se naprave uštede u davanjima svim radnicima.

Tako su, podsjećamo, ukinuta davanja za ogrijev i zimnicu, a iznos regresa je smanjen sa 1.080 na 830 KM. Istovremeno, povećan je raspon koeficijenata za sve poslove, što treba da obezbijedi pravičniji i efikasniji način vrednovanja rada.

(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!