Banjaluka

Pravila za bezbjedno uživanje u ljetnim radostima

Omiljena ljetnja zabava, kupanje na bazenima, u rijekama i jezerima, može da ima neželjene posljedice, a da bi one bile izbjegnute, Spasilačka služba Ronilačkog kluba “Buk” ove godine osmislila je brošure i plakate sa najvažnijim mjerama bezbjednog ponašanja.

Ove brošure i plakati će biti podijeljeni i istaknuti u školama i na kupalištima u gradu, ali i cijeloj Srpskoj.

Koordinator za rad Spasilačke službe BiH Miroslav Mišković kaže da je, prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje drugi uzrok smrti djece do 15 godina u svijetu, odmah poslije saobraćajnih nesreća.

U prethodnoj godini, prema podacima naše službe, na plažama i bazenima širom RS na kojima rade spasioci iz “Buka” bile su 952 uspješne intervencije, a u 648 intervencija radilo se o djeci uzrasta do 15 godina – rekao je Mišković.

On je dodao da učesnici projekta imaju za cilj da u direktnom kontaktu djecu upoznaju sa opasnostima i pravilima ponašanja na kupalištima. Mišković kaže da je sadržaj brošura i plakata prilagođen učenicima.

Svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola na teritoriji grada, ali i cijele Srpske će dobiti brošure koje ćemo dostaviti školama, a na svim školama će biti postavljeni plakati o bezbjednom ponašanju na kupalištima. Tako će i ostali učenici imati priliku da se upoznaju sa pravilima – rekao je Mišković.

On je naveo da će u drugoj fazi projekta biti organizovano dijeljenje letaka i plakata na kupalištima na području grada Banjaluke i RS, tako da će posjetioci na kupalištima moći vidjeti ove promotivne plakate. Prema procjenama, riječ je o više od 300.000 osoba.

U toku ovih aktivnosti u osnovnim školama biće direktno obuhvaćeno oko 8.000 učenika četvrtih razreda iz cijele RS. Osim toga, plakati će biti postavljeni i na sve osnovne škole, tako da će učenici ostalih razreda osnovnih škola biti upoznati sa našim aktivnostima – rekao je Mišković.

On je naglasio da je s ciljem bezbjednosti djece i odraslih bitno naglasiti i da je opšta preporuka da se izbjegavaju neuređena kupališta na kojima nema spasilaca i kupača i da roditelji nadziru djecu. Projekat je započeo u petak i trajaće tri mjeseca. Za njegovu realizaciju Gradska uprava izdvojila je 1.400 KM, a Kabinet predsjednika Republike Srpske 15.000 KM.

Obuke

Na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci u okviru obuke neplivača u tekućoj školskoj godini obučeno je 607 mališana, učenika drugih razreda osnovnih škola.

Od septembra je u planu da još 320 djece naučimo plivanju, a cilj nam je da, vremenom, djeca iz svih osnovnih škola na području grada postanu plivači – rekao je realizator sportskih programa preduzeća Akvana, Draško Madžar.

Pravila:

  • Ne skači u vodu nepoznate dubine i u vodu ulazi postepeno i pažljivo.
  • Poštuj pravila na kupalištu i uvijek plivaj u društvu i u blizini obale.
  • Ako ti je potrebno, pozovi pomoć i ostani smiren, plutaj na leđima i maši rukom za pomoć.
  • U slučaju nesreće pozovi pomoć, pozovi spasioca ili Hitnu pomoć na 124.
(glassrpske)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!