Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Pandurević: Staviti van snage Zakon o akcizama

Klub SDS će ujutro u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene i dopune Zakona o akcizama, po hitnom postupku kojim će se van snage stavljati zakon kojim su u decembru mjesecu putarine povećane za 15 feninga plus PDV, poručila je Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS u PD PS BiH na pres konferenciji u Istočnom Sarajevu.

Ukoliko prijedlog bude usvojen cijene goriva bi se po litru smanjile za 18 feninga ili 10 KM po rezervoaru, rekla je Pandurevićeva, ističući da SDS očekuje da inivijativu podrže sve kolege koje su i prošli put bile protiv povećanja akciza, ali i oni koji su u međuvremenu shvatili da građani ne mogu izdržati ovolika poskupljenja.

„Ovo sniženje od 5 feninga je na nekoliko dana, kozmetičko i predizborno, pošto Vlada RS očigledno štiti interese pojedinaca iz vlasti i naftnog kartela. SDS i SZP će učiniti sve što možemo da zaštitimo interese građana, kao što smo ih štitili i kada smo se borili protiv tog nesrećnog povećanja akciza, i zato ćemo u ime naroda podnijeti ovaj prijedlog zakona“ – poručila je predsjednica Kluba poslanika SDS u PD PS BiH.

Pandurevićeva je najoštrije osudila činjenicu da SNSD ponovo zloupotrebljava MUP radi vršenja represije nad narodom koji opravdano izražava nezadovoljstvo. Istakla je da policija uvijek treba da bude uz svoj narod i da štiti narod jer zna da policajci jednako teško žive i saosjećaju sa ljudima koji izražavaju protest, ali su primorani da im pišu kazne.

Pandurević je kazala da su građani protestima rekli šta misle, a svaka ozbiljna i odgovorna vlast treba to da shvati i reaguje, da radi u interesu naroda, te da je vlast ta koja treba da služi narodu, a ne obrnuto.

„Od 1.1. 2017. do danas, narod je državi dao 602,6 miliona za puteve i 766,5 miliona za akcize. Gdje su ti putevi? Gdje je nestala milijarda i 300.000 KM? Gdje su tenderi za nove kilometre obećanih autoputeva? Možda se odgovori kriju u činjenici da su na tenderu za održavenje oblasti 1, Putevi Republike Srpske posao dali firmi koja je za 12 miliona bila skuplja od najjeftinijeg ponuđača“ – kazala je Pandurević.

Šef Kluba poslanika SDS u PD PS BiH je kazala da će SDS i SZP nakon oktobra pokazati da postoje i drugi načini kako se mogu graditi putevi a da to ne bude zavlačenje ruke u džep naroda. Ona je rekla da postoji i model koji se zove koncesije, koji državu ništa ne košta, a s druge strane upošljava se lokalna privreda i operativa, kao i radna snaga. I što je jako značajno, ne zadužujemo se preko grla.

„Od 2006. do danas, na ime akciza na naftu i naftne derivate ubrano je 5,5 milijardi KM i na ime putarina 3,5 milijarde KM. I na sve to u RS su za izgradnju autoputeva uzeli 900 miliona kredita, a u FBiH milijardu. Dakle, skoro 11 milijardi KM je potrošeno, a imamo manje od 200 kilometara autoputeva u cijeloj zemlji! Zemlji u kojoj je pun rezervoar luksuz za većinu građana. I onda se pitamo zašto svi odavde bježe!“ – zaključila je Aleksandra Pandurević.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button