Politika

Poreska uprava republike Srpske jača poreski moral građana: Plaćanje poreza donosi bolji standard

Porez plaćaj, Srpsku jačaj!

Poreska uprava Republike Srpske i ove godine sprovodi promotivnu kampanju pod nazivom “Porez plaćaj, Srpsku jačaj”, čiji je cilj podizanje svijesti građana o važnosti plaćanja poreskih obaveza i koristima koje iz toga proizlaze, kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini.

S tim u vezi, Poreska uprava RS raznim promotivnim aktivnostima, prije svega putem medija, nastoji približiti građanima značaj pravovremenog izvršavanja njihovih poreskih obaveza, a sve kako bi uticali na povećanje poreskog morala stanovništva.

Loading...

Kako su poručili u ovoj finansijskoj instituciji, cilj je da se građani RS, od najmlađih do najstarijih, informišu o svim tim prednostima i da konačno počnu razmišljati o tome koje dobrobiti za cijelu Republiku Srpsku donosi redovno izvršavanje poreskih obaveza, a ne samo o tome kako izigrati državu i izbjeći svoje obaveze.

Naime, brojne države u okruženju i cijeloj Evropi ulažu dosta napora da podignu poreski moral stanovništva, shvatajući da je to jedan od ključnih mehanizama za poboljšanje životnog standarda stanovništva i jačanje države i društva.

Građanima je potrebno objasniti da bez plaćanja poreza nema jake Republike Srpske, odnosno da redovnim plaćanjem poreskih obaveza pomažu obrazovni sistem, vraćaju penzionerima njihovo dostojanstvo, unapređuju naše zdravstvo, pomažu razvoj sporta i stvaraju nova radna mjesta. Pored toga, sredstva prikupljena po osnovu naplate poreza usmjeravaju se i u brojne infrastrukturne projekte širom Republike Srpske, poput obnove i izgradnje novih saobraćajnica, mostova u lokalnim zajednicama.

Dakle, potrebno je uticati na svijest građana da na taj način jačamo Republiku Srpsku u svim segmentima, a odbaciti mišljenje onih koji smatraju da se sredstva prikupljena naplatom poreza troše samo na plate i lagodan život budžetskih korisnika. Isto tako, Poreska uprava RS će u narednom periodu nastaviti edukacije mladih, kao ključni segment u promjeni načina razmišljanja u ovoj oblasti i to kroz posjete obrazovnim ustanovama ili posjete učenika Poreskoj upravi RS.

Inače, u praksi se pokazalo da postojanje zakona ne znači i da se on u cijelosti i primjenjuje. Postoje kontrole, kao i sankcije za nepoštivanje zakona, a koje ujedno predstavljaju i garant za poštivanje istih. Međutim, kontrole postaju neefikasne u slučaju kada većina građana ne poštuje ili zanemaruje propise.

“Ako želimo da povećamo svijest građana, te podstaknemo pojedince da poštuju propise, prvenstveno moramo da ukažemo da poštivanje propisa svim građanima donosi više koristi, nego što bi im donijelo da iste ne poštuju. Iz tog razloga, napominjemo da je važno promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana, jer se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice”, kazala je Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS.

Podsjećanja radi, Poreska uprava Republike Srpske je u prvih pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,01 milijardu maraka, što je za 58,7 miliona KM, ili šest odsto, više nego u istom periodu prošle godine, čime je dalje nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda u RS.

 

(nezavisne)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!