Hronika

HIRURG PRED SUDOM Potvrđena optužnica protiv Marinka Lovre: Pacijentkinji odstranio POGREŠAN ORGAN

Protiv hirurga Marinka Lovre Osnovni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći, saznaje Srpskinfo.

Prema optužnici, koju je podiglo prijedorsko tužilaštvo, Lovre je poslije četiri godine istrage optužen da je pacijentkinji S. S. tokom operacije izvadio pogrešan organ. Lovre iza sebe ima još jednu pravosnažnu presudu za primanje mita, gdje je priznao krivicu i osuđen je samo na novčanu kaznu.

Loading...

U optužnici se navodi da je Lovre 26. jula 2014. godine u Opštoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao hirurg, primio pacijentkinju S.S. radi operacije, zbog upale slepog crijeva.

– Neposredno prije operacije S. S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, kojom prilikom je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika. Poslije toga je obavio operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u toku navedene operacije pacijentkinji, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik – navedeno je u optužnici prijedorskog tužilaštva.

Zahvat nije bio zaveden u dokumentaciji

Dalje piše da taj svoj zahvat nije konstatovao u medicinskoj dokumentaciji, niti je o tome obavjestio doktora specijalistu ginekologije.

– On je bio svjestan da se odstranjivanjem desnog jajnika ne pridržava pravila zdravstvene struke, ali je na to pristao. Na taj način prouzrokovao je znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja S. S. u uvidu umanjena njene životne sposobnosti – pojašnjeno je u optužnici.

Dodaju da je to pokušao prikriti govoreći S. S. da su se tokom operacije desile komplikacije i da je na desnom jajniku uočio cistu koju je morao ukloniti, te je o ovome pogrešno informisao i njenog supruga.

– Nizom ljekarskih pregleda preduzetih nakon ove operacije utvrđeno je potpuno odsustvo desnog jajnika kod S. S. – stoji na kraju optužnice.

Prema nezvaničnim informacijama taj odstranjeni organ nije poslat na patohistološku analizu, iako je to bio protokol.

Osuđen zbog primanja mita

Ovo nije jedina optužnica sa kojom se susreo Lovre tokom svoje ljekarske karijere. On je već osuđen zbog primanja mita na novčanu kaznu.

Podsjetimo, Lovre je od Sulje Kusurana uzeo mito od 500 evra kako bi sačinio lažni nalaz. U nalazu je naveo da je Suljin sin Dino zadobio povrede glave i rebara, iako to nije bilo tačno. Dino je planirao ovaj lažni nalaz da iskoristi tako što bi tužio policiju Republike Srpske da su ga navodno pretukli. Međutim, Lovre je uhapšen u trenutku kada je primio označene novčanice. Za ovo djelo dobio je samo novčanu kaznu od 20.000 maraka, a republički tužilac nije zatražio da mu se zbog toga zabrani obavljanje poslova na određeni period, što je inače praksa.

Nakon što je u javnost izašla informacija o ovoj presudi direktor Opšte bolnice „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru Mirko Sovilj rekao je Srpskainfo da je Lovre dobio otkaz zbog ovog slučaja.

– Zbog presude koja mu je izrečena mi smo donijeli odluku da dobije otkaz, jer tako propisuje zakon – rekao je Sovilj.

UKC Republike Srpske

Međutim, rukovodstvu Univerzitetsko kliničkog centra RS ovakva biografija Marinka Lovre nije smetala da mu ponude novi posao. U UKC Republike Srpske potvrdili su nam da je Lovre 19. februara zaključio ugovor o radu na tri mjeseca i raspoređen je na radno mjesto doktor medicine-specijalista opšte hirurgije u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS. Nakon što su mu istekla ova tri mjeseca, ugovor mu je opet produžen.

(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!