Politika

Poslanici NS sutra glasaju o izvještaju Anketnog odbora

Poslanici Narodne skupštine RS-a sutra će glasati o izvještaju Anketnog odbora formiranog odlukom parlamenta s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

U predloženim zaključcima vladajuće većine navedeno je da oni neće podržati taj izvještaj, u kojem se izražava sumnja da je Dragičević ubijen, što tvrdi i njegova porodica, uz podršku velikog broja građana koji se više od tri mjeseca okupljaju na glavnom banjalučkom trgu. 

SNSD, DNS, SP, SDS-K, te dvojica samostalnih poslanika Vojin Mitrović i Ilija Stevanović smatraju da bi prihvatanje takvog stava Anketnog odbora parlament izašao iz okvira svojih ustavnih nadležnosti. U predloženim zaključcima naglašavaju da očekuju od tužlaštva i ostalih organa RS-a da okvalifikuju “slučaj Davida Dragičevića”.

Loading...

Poslanik PDP-a i predsjednik Anektnog odbora Branislav Borenović smatra da ne stoje primjedbe vladajuće većine, jer je, kaže, izvještaj urađen stručno i profesionalno i nije osporen nijednim ozbiljnim argumentom.

Po tvrdnjama poslanika NDP-a Dragana Čavića, banjalučko Okružno javno tužilaštvo je 29.juna donijelo naredbu o provođenju istrage protiv nepoznate osobe zbog ubistva Davida Dragičevića, ali to nije zvanično saopćeno.

Iz DNS-a su najavljivali da će zbog te odluke tužilaštva predložiti da i Anketni odbor, ali i poslanici vladajuće većine odustanu od zaključaka u “slučaju David Dragičević“. 

Poslanici su večeras bez veće rasprave razmotrili konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta u prošloj godini, kao i izvještaji Komisije za koncesije, ombudsmana za djecu za 2017. godinu, Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i informaciju o odlukama entitetskog predsjednika Miloarad Dodika o pomilovanjima u 2017. godini.

Od 37 molbi, Predsjednik Milorad Dodik je lani donio odluke o pomilovanju četiri osuđene osobe u Republici Srpskoj.

Sutra za 12 sati najavljena je i posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će, po hitnom postupku, biti razmatran set prijedloga zakona čije izmjene i dopune će rezultirati povećanjem ličnih primanja svih zaposlenih u Republici Srpskoj.

(fena)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!