Nauka i tehnologija

Facebook plaća maksimalnu kaznu

Komisija za informacije odredila društvenoj mreži maksimalnu moguću kaznu zbog krađe podataka korisnika!

Britanski mediji prenose da će Facebook morati da plati maksimalnu kaznu predviđenu za kršenje privatnosti korisnika.

Loading...

“Gardijan” piše da će Facebook morati da plati 500.000 funti, odnosno 663.000 dolara zbog svog udela u skandalu kompanije “Kembridž analitika”.

“Facebook nije pokazao interesovanje za zaštitu informacija svojih korisnika, niti je bio transparentan kada je postavljeno pitanje kako su te informacije korišćene,” saopšteno je iz britanske Kancelarije komesara za informacije Elizabet Denam.

“Facebook nije poštovao propise koji su obavezni Aktom o zaštiti podataka. Istrage i novčane kazne služe zauzdavanju prestupnika, ali naš pravi cilj trebalo bi da bude pokretanje veće promene, ponovno uspostavljanje poverenja u demokratski sistem,” izjavila je Denamova.

Iako je ovo maksimalna kazna, Facebooku neće teško pasti jer ova kompanija zaradi 500.000 funti svakih pet i po minuta.

Zbog toga što je krađa podataka izvršena 2014. i 2015. godine, ne potpada pod GDPR uveden ove godine, pa Facebook ne može da bude kažnjen po novim propisima.

Kazna je određena aktom iz 1998, a GDPR je implementiran tek u maju ove godine. Da je Facebook od tog datuma počinio ovu krađu podataka, morao bi da plati 1,9 MILIJARDI dolara.

 

(mondo/ Foto: Mario Milojević)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!