Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Nakon stečaja “Robnih rezervi”, Srpska nema zalihe goriva

U Republici Srpskoj više ne postoje “Robne rezerve”, pa time ni zalihe nafte i derivata nafte.

Vlada Republike Srpske, u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama, ima mogućnost da nabavi interventne količine naftnih derivata u slučaju ozbiljnog poremećaja na tržištu ovim energentom.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva su najavili da planiraju u narednoj godini usvajanje novog zakona o nafti i derivatima nafte.

“Vlada RS će se odrediti o institucionalnom okviru, mjestu i modelu formiranja, čuvanja i obnavljanja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte, te načinu njihovog finansiranja i drugim bitnim pitanjima vezanim za skladištenje ovog energenta”, navedeno je u odgovoru iz Ministarstva na pitanje poslanika SDS-a u parlamentu RS Novaka Motike.

Aktuelnim Zakonom o nafti i derivatima nafte definisano je da je javno preduzeće „Robne rezerve RS“ u obavezi da skladišti obavezne rezerve derivata nafte.Međutim, „Robne rezerve“ RS sada su u stečaju.

Zakon je tek djelimično usklađen i sa Direktivnom Evropske unije 119/09/EZ, zbog čega u resornom ministarstvu planiraju usvajanje novog.

Zakonom nije precizirano ni intervenisanje u smislu cijene goriva, koje je na benzinskim pumpama u RS ponovo skuplje u prosjeku oko pet feninga.

(FENA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button