KulturaMagazin

Jugoslovenska arhitektura bit će predstavljena u čuvenom muzeju u New Yorku (FOTO)

U Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA) 15. jula će zvanično biti otvorena izložba “Ka betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” koja je posvećena spomenicima i arhitekturi bivše Jugoslavije.

Smješteni između kapitalističkog Zapada i socijalističkog Istoka, poslijeratni arhitekti Jugoslavije odgovorili su na kontradiktorne zahtjeve i utjecaje razvojem arhitekture koja se značajno razlikovala od dizajnerskih pristupa koji su bili zastupljeni u Evropi i šire. 

Na ovoj izložbi bit će predstavljeni radovi najpoznatijih arhitekata socijalističke Jugoslavije, među kojima se ističu Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Miodrag Živković, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter, Drago Falić, Ivan Štraus i Milica Šterić.

Loading...

Izložbu organizuje glavni kustos za arhitekturu i dizajn u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku Martino Stierli. Gostujući kustos je Vladimir Kulić, a saradnica Anna Kats iz Odjeljenja za arhitekturu i dizajn Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku. 

Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine. Fotografije je za Muzej moderne umjetnosti u New Yorku snimio Valentin Jeck.

(klix)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!