Društvo

Davor Dragičević: Želimire Lepiru, kad ćeš mi vratiti Davidove gaće?

Sto pentanesti dan okupljanja građana na centrlanom banjalučkom trgu u potrazi za istinom i pravdom, Davor Dragičević je počeo obraćanje građanima sljedećim riječima:

– Dragi moj sine, prošlo je 4 mjeseca od kad si otet. Od kad se ovdje na ovom mjestu izgubio svaki tvoj trag. Svaka tvoja snimka i video nadzor.

Loading...

– Prva obdukcija je namještena od Željke Karana. Fotodokumentacija nakon 90 dana montirana. Druga reobdukcija je prepisana.

– Ono što je meni i majci Suzani trebalo je vrijeme smrti. 28. marta je rađena reobdukcija. Fino stoji da je leš u vodi stajao od 2 do 4 dana maksimalno, što se i poklapa sa 24. martom, međutim, i to su izmijenili. Karane, tebi je taj dan temperatura vazduha bila -12 stepeni, što prošle zime u Banjaluci nije ni izmjereno.

– Vrećo (Dalibore), ovih dana ću pustiti snimak (snimljen) u 2 i 30 na kojem tvrdiš da je David Dragičević. Neka vidi čitav svijet da to David Dragičević nije ni da on jede burek u to doba. David jeste pojeo burek ali 17. a ne 18. u 2:30.

Davor je ponovo pomenuo kompaniju M:tel

– Ne date mi brojeve još. Ispise telefona Davida Dragičevića, zadnji poziv. Sve ostalo možete. Prisluškivati mene i nas a ne možete naći jedan običan poziv. Zato što brišete a jasno je po čijem nalogu.

Obratio se i Želimiru Lepiru

– Želimire Lepiru, kad ćeš mi vratiti Davidove gaće? Jel teško? – upitao je.

– Ovdje smo sto petnaesti dan, gdje tražimo pravdu na miran i dostojansven način. Treći veliki i zadnji skup grupe Pravda za Davida će biti uoči izbora.

Poruka OHR-u i zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma

– Očekujemo ono što ste nam garantovali, ovoj maloj državici, da nam obezbijedite samo jednu stvar: pravo na život, koji trenutno apsolutno ne postoji.

– Ne znam do kad ćete šutati svi. Svi vrlo dobro znate o čemu se radi. Ko, kako i gdje otet David Dragičević. Zna i Tužilaštvo i sud i MUP. Zna i pozicija i opozicija.

– Ovdje, na Trgu, su samo ljudi. Građani ove države, koji traže isto što i ja i porodica Davidova: istinu i pravdu – poručio je Davor.

– Nećete reći. Nećete jer ste vi sotone i ubice, kazao je. Vi ste stvorili vašu privatnu državu. Mi vas zanimamo samo kad treba izaći na glasanje. Samo kad treba platiti račune, da napunite vaše džepove. Nemate vi ni kuma ni brata ni prijatelja ni rodbine. Vi imate samo svoj novac i vodite se samo s tim. Zato ne možete shvatiti da ovaj Trg, on je za nas ljude a ne za vas.

– Počeću da vas tužim za klevetu, zaprijetio je. Svi dobro znate šta ste i gdje izjavili.

– Ko je ujak, upitao je Davor. Izvadite matične brojeve i rodne listove. Ujak ne postoji. David Dragičević, od oca Davora Dragičevića i majke Suzane nema ujaka koji se zove Aljoša Borković. To je VAŠ ujak, povikao je Davor i zatražio da ga demantuju.

– Gdje je dijete koje je izašlo prije 4 mjeseca uz kuće? U kući nije ali je blizu moje kuće, rekao je Davor i dodao “poslije svega, zločinci i ubice, nećemo živjeti zajedno, nećemo ni biti komšije”.

Nakon pjesme koju je napisao i izveo David Dragičević, Klinac iz geta, Ozren Perduh je pročitao tekst koji je Esada Kunić objavila u grupi Pravda za Davida. Prenosimo ga u cijelosti:

Dragi Davide,

dušo nasa. Stud me noćas obuzela. Je li tebi hladno? Pokrio bi tebe tvoj tata, ali krevet osta prazan.
Teško mu je. Pretešku tugu nosi u očima. Poljubio bi te tata, ali umjesto tebe, tu na trgu je samo tvoja slika. Davide, zar je sve ovo moguće, da li ovaj košmar ima kraja? Hajde da se probudimo..

Košmar je stvarnost. I što je najgore, ne možemo je promjeniti. Nema te. Tamo si, neću da izgovorim gdje, a Bože, zar ti je tamo mjesto?!
Kako da sebi oprostimo to? Dokle smo to dogurali.. Pored očiju bili slijepi. Pored ušiju gluhi. Pored usta nijemi. Otrgli su te, otrgli nam parče srca i duše.

Kako da sebi oprostimo, što te nismo podržali kada si ti nosio transparente? Zar bi dočekali tvoje milo lice gledati na jos jednom.. i slušati tvoje riječi “ovdje je svako dotakao pakao”. I vjeruj Davide, rijetko ko da nije proplakao. Koliko li naš pakao ima krugova, kada tek sada čujemo tvoje riječi. Kada su tek sad doprle do nas..

Naježila sam se stotinu puta slušajući tvoj tekst o ljubavi. Ni svjetlosnim godinama se ne može izraziti koliko si bio ispred nas. Šta si ti sve primjetio, o čemu si sve razmišljao, koliko si samo život volio. I šta si sve ostavio iza sebe, za tako nježan broj godina. Opomenu da smo na pogrešnom putu.

Znaš Davide kakvog imas hrabrog tatu? Kakvu jaku mamu? Kamen bi pukao, a oni su još uvijek na nogama. Kad bismo bar mogli, malo boli da im oduzmemo i ponesemo na svojim plećima. Nisi ti Davide slučajno bio takav. Oni, veliki ljudi su od tebe napravili velikog čovjeka. A sada su to prenijeli i na nas. Progledali smo. Vidjeli šta znači ljubav, hrabrost, borba. I stali na pravu stranu – istine i pravde. Da se Davide više nikad nikome ne ponovi. Zato idemo do kraja.

Oči su ogledalo duše. Volimo te.

– Kažete niste ga ubili. Dobro. Evo prvo pitanje: iz kuće Đorđa Rađena u naselju Lauš ulica Velibora Janjetovića nestalo 230 KM. Apoeni: 1 novčanica od 100 KM, 2 po 50 KM, 20 KM i 10 KM. Na obdukcionom stolu, pored tijela Davira Dragičevića stoje 3 novčanice od 50 KM, 20 KM i 10 KM. Moj sin je pojeo u Crkvenoj apoen od 100 KM a razmjenio da mu vrate 50 KM. To je, ubice i zločinci, prvo pitanje a dobićete i druga – kazao je Davor.

– Ovo pitanje je bilo postavljeno u Palati Predsjednika Republike Srpske, lično pred njim u prisustvu Darka Ilića i Dragana Lukača. Pare su bile poredane po podu. Naravno nema Koperfilda, niko nije dao odgovor. Dobićete vi još pitanja – poručio je Davor.

Potom je mali Nikolo odrecitovao Davidovu pjesmu a Sofija Grmaš je pročitala Davidovu molitvu.

– Konj je možda prošao, Đakac nije. Sve nas je više i više. Nikad nismo bili jači, ubice i idemo do kraja! – rekao je Davor na kraju večerašnjeg okupljanja.

(foto: Zoran Borojević)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!