Društvo

Rakije i pekmeza neće manjkati

Ljubitelji rakije i pekmeza od šljiva na jesen će zasititi svoja nepca jer je šljiva izdašno rodila, prinosi su rekordni širom Srpske, a mnogi proizvođači muku muče sa stablima koja se pod težinom roda slamaju.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da su klimatske i meteorološke prilike ove godine izuzetno išle naruku proizvođačima, što se nije desilo posljednjih deset godina, pa je sve voće rodilo i prerodilo.

Loading...

– Najviše je rodila šljiva i slobodno mogu reći da je ovogodišnji rod dovoljan za dvije godine. Dobrim prinosima šljive se smatra oko 20 do 25 tona po hektaru, a ove godine imamo voćare koji su na svojim plantažama proizveli više od 40 tona po hektaru – rekao je Dojčinović.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja voćara RS Darko Milošević pod šljivom ima oko četiri hektara, a stabla u njegovim šljivicima ostvarila su maksimalne prinose.

– Imaću više od 40 tona po hektaru, ali prekomjeran rod mi zadaje glavobolju jer dolazi do lomljenja grana – kaže Milošević i dodaje da zbog ogromnog roda u cijelom regionu izvoz šljive ide otežano, a ni plasman na lokalnom tržištu nije zadovoljavajući.

– Samo na području Ugljevika ove godine prinosi šljive će biti između 5.000 i 6.000 tona, a naše tržište je malo, pa je problem šta s tolikim voćem. Zbog nešto lošijeg kvaliteta teže izvozimo, a i Evropska unija je uvela prelevmane, što nas dodatno koči – rekao je on.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je u strukturi voćarske proizvodnje u Srpskoj šljiva najzastupljenija vrsta, te da se očekuje i najveći rod, odnosno najveći obim proizvodnje.

– Procijenjeni obim proizvodnje voća u ovoj godini je oko 331.000 tona, a samo šljive bi trebalo biti oko 181.300 tona. Očekivana vrijednost proizvodnje je oko 200 miliona KM, a šljiva bi trebalo da donese 72,54 miliona maraka – rekli su u resornom ministarstvu.

S ciljem širenja proizvodnje i boljih prinosa, u Ministarstvu poljoprivrede ističu da kroz novčane podsticaje stimulišu i proizvođače šljive.

– Podrška tekućoj proizvodnji za voćare ogleda se kroz regresirano dizel-gorivo i premiju za proizvedeno i prodato voće koja iznosi 0,12 KM po kilogramu, a uslov je da posjeduju zasad šljive na najmanje jednom hektaru, te da proizvedu najmanje pet tona – rekli su u resornom ministarstvu.

Kapitalne investicije

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da proizvođačima pružaju podršku i za kapitalne investicije, kroz koje dobijaju podsticajna sredstva za podizanje višegodišnjih zasada, navodnjavanje, ali i za nabavku poljoprivredne mehanizacije, preradu voća i slično.

– Kroz sistemske mjere podrške sufinansiramo premije osiguranja primarne poljoprivredne proizvodnje, a tu je i podrška analizi kontrole plodnosti zemljišta – rekli su u resornom ministarstvu.

 

(glassrpske)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!