Politika

Za brojne propuste u radu tužilaca niko nije odgovarao

Iako imaju brojne propuste u radu, tužioci u BiH nikome ne odgovaraju s obzirom na to da je postojeći sistem utvrđivanja odgovornosti neefikasan i jedini način da se tome stane u kraj je da se tužioci biraju na ograničen mandat, a ne kao što je sada slučaj - doživotno.

Ovo je, u suštini, stav stručnjaka koji kažu da je sve češće padanje optužnica, opstruisanje i čuvanje predmeta po ladicama i ne pokretanje krupnih istraga u BiH postalo zabrinjavajuće, posebno zbog toga što niko i pored vidljivih propusta nije pozvan na odgovornost.

Greške i propusti

Optužnica za predmet “Gibraltar”, za slučajeve Dženana Memića i Davida Dragičevića, afera “Reket”, greške u slučaju “Pandora” i brojne od suda odbijene i nepotvrđene optužnice samo su dio propusta tužilaca u Bosni i Hercegovini zbog kojih niko nije odgovarao.

Loading...

O njihovom neradu dovoljno govori i podatak, mada ne zvaničan, da među oko 60 tužilaca u Tužilaštvu BiH ima i onih kojima duže od godinu dana nije potvrđena nijedna optužnica.

Krstan Simić

“Danas imamo mješavinu tužilačkih i policijskih istraga, pri čemu dominira policija, koja manipuliše tužilaštvom. Tužilaštvo, s druge strane, uspostavlja vrlo ozbiljan mehanizam autocenzure i istraga od političke moći da otvori ozbiljne istrage. Imamo i problem što sudije i tužioce biraju doživotno i samim tim dajemo im odriješene ruke u principu ‘radite šta hoćete, niko vas ne može smijeniti’. Prva faza bi bila ograničavanje mandata i onda da se kroz njihov rad ocjenjuje da li treba da dobiju novi mandat ili ne”, rekao je Krstan Simić, pravnik i bivši sudija Ustavnog suda BiH.

Inače, u BiH trenutno na odgovornost tužioce može pozvati jedino Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) preko Kancelarije disciplinskog tužioca, ali brojni slučajevi propusta u radu ostali su nekažnjeni.

O neradu pojedinih tužilaca nikada nije ni bilo riječi, a kako naglašavaju pojedinci, i brojni slučajevi koji su otvarani pretvarani su u političke ili lične obračune.

“Mehanizam da budu kažnjeni propusti i nerad tužilaca postoji, a to je disciplinska komisija, koja ne radi svoj posao. Oni su spori, a i ne znaju raditi svoj posao. Suština je u tome da je sve do ljudi. Postoje mogućnosti, samo je pitanje volje”, rekao je Vlado Adamović, advokat i bivši sudija Suda BiH.

Kriva reforma

Stručnjaci ističu i to da je reforma pravosuđa BiH nametnula standarde za koje kao društvo nismo bili zreli, te da je problem i u tome što društvo tužiocima nije obezbijedilo sve potrebne resurse, zbog čega je i povjerenje u pravosuđe generalno u BiH među najnižim u Evropi.

Kao primjer navode da u Evropi preko 70 odsto građana vjeruje pravosuđu, u Danskoj čak 91 odsto, dok je u BiH ali i regionu to na nivou od oko 20 odsto.

“Mi smo jedino društvo u regionu, pa i u Evropi možda, gdje nemate tonsko snimanje uzimanja izjava i to je nedopustivo u ovom svijetu tehnologija. Možete li misliti koliko to stvara mogućnosti za manipulacije”, rekao je Simić.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!