Društvo

Ćeranić: Trg Krajine uzurpiran, vrijeme je da nadležne institucije reaguju

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić ocijenio je da su Davor Dragičević, otac nastradalog Davida, i njegove pristalice "uzurpirali Trg Krajine u Banjaluci i od njega napravili groblje, te da je vrijeme da nadležne institucije reaguju".

“Trg Krajine pripada svima, najviše mladima. Vrijeme je da organi Gradske uprave, posebno Odjeljenje komunalne policije, učine ono što im zakon nalaže. Da se Ministarstvo porodice, omladine i sporta oglasi povodom velike zloupotrebe djece. Ombudsman za djecu Republike Srpske je to davno trebalo da uradi. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske treba da sprovodi Zakon o javnom okupljanju. Povodom krivičnih djela na potezu je Okružno tužilaštvo”, ocijenio je Ćeranić.

On je u autorskom tekstu za portal “Sve o Srpskoj” naveo da je “Davor Dragičević iole iskren, dao bi nadležnim organima bar malo oduška kako bi istragu o tragičnoj smrti njegovog sina priveli kraju”.

Loading...

“Ali ne, upravo oni koji su po zakonu jedini nadležni da privedu pravdi počinioce krivičnih djela, za Davora Dragičevića su najveći krivci, ‘ubice i saučesnici u ubistvu’, kako on vrh policije i banjalučkog tužilaštva učestalo naziva. Ovog puta je otišao korak dalje, pa se predsjedniku Republike i predsjednici Vlade Srpske obratio zastrašujućom prijetnjom za njihovu djecu”, podsjetio je Ćeranić.

On je upitao zašto Dragičević veliku bol koju osjeća želi da nanese onima koji, ako mu nisu pomogli, odmogli nisu sigurno.

“Predsjednik Republike je pokazao izuzetno visok stepen empatije prema Dragičeviću, te mu je omogućena druga obdukcija pokojnika, jer rezultatima prve nije bio zadovoljan, promijenjen je i tim MUP-a koji je vodio istragu i dozvoljeno da on, Davor, bude dio novog tima, što je bio presedan. Bez pristanka predsjednika /Milorada/ Dodika – ne bi bilo ni posebne, tematske sjednice Narodne skupštine na okolnosti smrti Davorovog sina Davida, niti bi bio formiran Anketni odbor sastavljen mahom od opozicionih poslanika”, naglasio je Ćeranić.

On je podsjetio da je za svoje neslaganje sa Dragičevićevom retorikom Danijel Simić, osnivač portala “Frontal.rs”, za koji se ni u kom slučaju ne može reći da je režimski i provladin, bio izložen neviđenoj kampanji Dragičevićeve grupe “Pravda za Davida”.

“Oni su se na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici ostrvili na Danijelovog oca, generala Novicu Simića, proslavljenog komandanta Istočnobosanskog korpusa srpske vojske u preoteklom ratu. General Simić je jedan od najzaslužnijih za probijanje koridora do Krajine, a zbog svog vedrog duha i moralnih načela kojih se držao, bio omiljen kod svojih vojnika, i kod građana. Zlog jezika ‘pravdaša’ nije bila pošteđena ni Danijelova majka, koja je u ratu bila kraj supruga, radeći u sanitetskoj službi”, podsjetio je Ćeranić.

On je ocijenio da je “grijeh” Danijela Simića u tome što je uočio i objavio da su “Dragičevićevi politički stavovi potpuno probosanski i da je neprijateljski nastrojen prema Republici Srpskoj”.

“Nakon političkih poruka koje je Dragičević iznio gostujući na jednoj sarajevskoj televiziji, ona je potpuno ogoljena i svodi se na ideje građanskog društva. To u uzavrelom ‘bosanskom loncu’ znači potpunu majorizaciju srpskog /ali i hrvatskog/ naroda. Ta ideologija, ujedno, rastače Dejtonski sporazum, međunarodni ugovor kojim je uspostavljena ustavna struktura BiH, a sve zarad deklarativno opšteg principa jedan čovjek-jedan glas, što se u realnosti u BiH pretvara u – jedan predsjednik BiH, Vlada a ne Savjet ministara, parlament bez Doma naroda i entitetskog veta”, pojašnjava Ćeranić.

Postavljena u toj ravni, upozorava on, BiH bi, u kraćem ili nešto vremenski dužem periodu, ostala bez Srba koji bi se u migrantskim talasima kretali prema matici, napuštajući vjekovna ognjišta.

“Kako drugačije shvatiti ‘Tatu lava’, kako sebe Dragičević voli da naziva, kada kaže da će ‘Pravda za Davida’ prerasti u pokret, koji će biti veoma važan ‘da l’ u ovoj da l’ u onoj državi’. Dragičević prejudicira i promjenu imena Radio-televizije Republike Srpske, koja, ‘ako želi da postoji moraće staviti još neki naziv pored’.

‘Tata lav’ je iz Sarajeva, gdje je uzvratio mitingašku posjetu Murizu Memiću, došao usta punih BiH i njenog budućeg uređenja u kome neće biti mjesta za Republiku Srpsku i njene ‘zločinačke organizacije i institucije’. Sutradan je na ‘redovnom’ okupljanju na Trgu Krajine, uz aplauz pristalica, poslanicima Srpske poručio da je svako ko bude prisustvovao skupštinskom zasjedanju povodom Izvještaja Komisije za Srebrenicu o događajima iz jula 1995. godine, ‘saučesnik i ubica u predmetu organizovanog ubistva Davida Dragičevića’. Tom prilikom uputio je jezivu prijetnju predsjedniku Dodiku i premijerki /Željki/ Cvijanović – ‘ako još jednom pomenu ime njegovog sina putem medija ili zvaničnog saopštenja'”, naveo je Ćeranić u autorskom tekstu.

Ako Dragičević prijeti nosiocima najviših državnih funkcija, kaže Ćeranić, “čemu da se nadaju novinari, ratni veterani, i svi drugi koji javno izražavaju negodovanje povodom stavova koje svako veče sa Trga Krajine kroz direktno uključenje BN televizije ‘Tata lav’ iznosi”.

On je upitao da li će Okružno tužilaštvo reagovati s obzirom na činjenicu da Dragičević svako veče prijeti institucijama Srpske dajući im rokove, bez ijednog dokaza javno proziva i optužuje za teška krivična djela ljude na odgovornim funkcijama i uporno krši Zakon o javnom okupljanju građana.

“To što čini nije verbalni delikt, već otvoren napad na ustavni poredak čovjeka koji je spreman da Republiku Srpsku dovede do sukoba”, zaključio je Ćeranić u autorskom tekstu i podsjetio da “Muriz Memić na protestu nije prozivao Bakira Izetbegovića već glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, niti je institucije Federacije BiH nazvao zločinačkim, nikoga nije proglasio sotonom, nije rekao da postoje i druge metode protesta, nije prijetio ometanjem izbora, niti je ljude iz vrha policije nije proglasio ubicama i saučesnicima u ubistvu”.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!