Društvo

Univerzitet u Banjaluci hrli naprijed, u Istočnom Sarajevu skliznuli

Univerzitet u Banjaluci za samo pola godine zahvaljujući unapređenju kvaliteta i prisustvu na internacionalnim akademskim dešavanjima napredovao je za 153 mjesta na najnovijoj Vebometriks rang-listi svjetskih univerziteta, dok je Univerzitet u Istočnom Sarajevu na ljestvici nazadovao za 2.276 mjesta.

Prema podacima ove svjetski priznate liste iz jula, koju dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta, banjalučki Univerzitet je zauzeo 3.393. poziciju u svijetu, dok se u BiH našao na drugom mjestu, a ispred njega je samo Univerzitet u Sarajevu. U januaru ove godine banjalučki Univerzitet je bio 3.546. na svjetskoj rang-listi i četvrti u BiH, dok je godinu ranije na globalnom nivou zauzimao 4.834. mjesto, a u BiH tek sedmo.

Portparol banjalučkog Univerziteta Dario Stanković kaže da je ovo jasan pokazatelj da krupnim korakom hrle ka društvu najprestižnijih svjetskih univerziteta.

Loading...

– Rukovodstvo Univerziteta je preduzelo mjere da bi se povećala vidljivost radova naših profesora, tako da svi oni svoje radove potpisuju ne samo sa fakultetskim nego i sa univerzitetskim i-mejl adresama. To je doprinijelo boljoj vidljivosti i napredovanju na listi – rekao je Stanković.

Drugi javni univerzitet u Srpskoj ne može se pohvaliti dobrim plasmanom. Na najnovijoj Vebometriks listi Univerzitet u Istočnom Sarajevu zauzeo je 8.462. mjesto, dok je prije pola godine bio na 6.186. poziciji.

– Uzrok pada je što nemamo sređen jedinstveni veb domen. U postupku smo da sve to uredimo i vjerujemo da će prilikom narednog bodovanja stvar za nas biti daleko bolja – rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić.

Vebometriks prilikom kreiranja rang-liste u obzir uzima koliko je neki univerzitet prisutan na vebu, odnosno da li ima svoj veb domen, podstranice, multimedijalne fajlove, naučne radove i slično.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!