Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Ministarstvo: Šarović preuzima tuđe zasluge u vezi sa izvozom mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nekorektno preuzima tuđe zasluge u vezi sa posljednjom odlukom Evropske komisije kojom je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Iz Ministarstva poljoprivrede saopštili su da je dozvola za izvoz uslijedila nakon niza godina upornog rada na kontroli kvaliteta mlijeka, naglašavajući da su Vlada i resorno ministarstvo ogromnim podsticanjem ovog sektora u mljekarstvo od 2013. do 2017. godine uložili oko 95 miliona KM ili 25,5 miliona KM godišnje.

“Vlada je prepoznala ovaj sektor kao okosnicu razvoja cijele poljoprivrede i uložila znatna sredstva, što je na kraju dovelo i do ogromnog napretka i ovakve odluke EU”, ističu u Ministarstvu.

Iz ove institucije dodaju da je dozvola za izvoz logičan slijed ovakvog odnosa prema mljekarskom sektoru, koji je, kako su naveli, sada ravan onima u EU.

“A nije rezultat, kako to ministar Šarović predstavlja, `predanog rada Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa`”, navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iz ovog ministarstva podsjećaju da je od 2013. godine kontinuiranim podsticanjem ovog sektora povećana prosječna mliječnost grla u Srpskoj sa 2.700 na 4.000 litara, kao i da je u prošloj godini izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda povećan za 34,67 odsto.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je odluka Evropske komisije kojom je BiH dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU veliki uspjeh za mliječnu industriju.

“Evropska komisija stavila je BiH na listu `A` i `B` zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju Ministarstvo predano i dugo radilo”, istakao je Šarović.

Izvor
AgroSoftRS
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button