Politika

Mikerević: Zbog Komisije bio sam izložen pritiscima međunarodne zajednice

Dragan Mikerević, predsjednik tadašnje Vlade RS, je rekao da nije bilo direktnih pritisaka međunarodne zajednice na njega i njegovu Vladu tokom rada Komisije, ali da je bilo mnogo indirektnih pritisaka, uključujući i poništavanje već izdate američke vize.

Pristisci su najčešće, kako je rekao, dolazili kroz OHR i njegovu razgranatu tehnokratsku strukturu u BiH, zatim kroz glavnu tužiteljku pri Haškom tribunalu, kao i preko zemalja članica u Savjetu za provođenje mira.

Loading...

On je napomenuo da u vremenu rada komisije nije bilo poznato niz činjenica koje su poznate danas. Pravdao se da nije mogao spriječiti usvajanje Izvještaja jer je, kako je istakao, bilo kršenja ratnih normi i običaja ratovanja od strane srpskih formacija, te da je njegova zakonska i ustavna obaveza bila da omogući nesmetan rad Komisije. Dodao je i da je bio obavezan i odlukama Narodne skupštine RS o saradnji s međunarodnim institucijama, uključujući i sa Haškim tribunalom.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!