Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

KALKULATOR Pregled cijena hrane i pića u Grčkoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori otkriva gdje je NAJPOVOLJNIJE otići

Prilikom odabira mjesta za ljetovanje najviše pažnje se obraća na troškove koji će otići na smještaj u datom mjestu, ali i na troškove koje će odnijeti hrana i boravak u stranoj zemlji.

Budući da se, prema riječima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), u cijeni smještaja od početka sezone ništa nije promijenilo, ukoliko sad odlučite da ljetujete u Grčkoj moraćete da izdvojite više novca nego prošle godine. Ipak, ukoliko se odlučite za hrvatsko primorje, biće dovoljna ista količina novca kao i prošle godine, dok je apartmanski smještaj u Crnoj Gori najpristupačniji.

Ako u toku odmora želite da sami sebi spremate hranu morate imati na umu cijenu namirnica. Lokalci u ove tri zemlje navode da je bolje kupovati u velikim marketima, nego malim loklanim prodavnicama jer su cijene u velikim “skoro pa kao kod nas”.

Grčka

Ljetovanje u Grčkoj će sasvim sigurno koštati skuplje jer su vlasnici apartmana ovog ljeta podigli cijene u prosjeku za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, a takođe od 1. januara uvedeno je i plaćanje boravišne takse. Uprkos tome, interesovanje turista se ne smanjuje pa su svi kapaciteti smještaja uvijek popunjeni. Naročito u septembru.

Cijene u restoranima i kafićima su slične kao i prethodne dvije godine pa tako čuveni giros košta od 2.00 do 3.50 evra, giros porcija 5-8 evra, a suvlaki 2.00-2.50 evra. Za obrok sa pićem u jeftinijim restoranima četvoročlana porodica treba da izdvoji od 40 do 50 evra, dok u onim skupljim obrok košta od 30 do 40 evra po osobi. Takođe, cijene u marketima su nešto veće nego na drugim popularnim ljetovalištima srpskih turista.

Hrvatska

Većina apartmana i drugih oblika smještaja bila je popunjena u toku juna, a je takav slučaj je i sa avgustom, a njihova cijena u jeku sezone kreće se od 60 do 80 evra po danu.

Kada je u pitanju hrana, došlo je do promjena cijena u odnosu na prethodnu godinu pa je za voće potrebno izdvojiti malo više novca nego prije. Međutim, postoje nedjeljne akcije u velikim marketima gdje je cijena voća niža.

Svi turisti koji bi voljeli da ručaju u restoranima moraće da za picu izdvoje između 5.4 i 8 evra, za porciju salate oko 6.5 evra, deserti su od 4 do 8 evra, pa četvoročlana porodica za ručak ili večeru u jeftinijem restoranu treba da izdvoji minimum 50 evra.

Crna Gora

Cijene smještaja u Crnoj Gori povoljnije su u odnosu na Grčku i Hrvatsku, a njihova visina se nije mnogo promijenila u odnosu na prošlu godinu tako da se cijene apartmana kreću od 20 do 50 evra po danu u zavisnosti o kom dobu u sezoni se radi i o kojoj lokaciji.

Namirnice nisu znatno skuplje nego u Srbiji, posebno što se u velikim marketima mogu pronaći proizvodi srpske proizvodnje čija cijena nije pretjerano viša nego na našem tržištu.

Cijene osnovnih namirnica (u evrima)

Grčka Hrvatska Crna Gora
hljeb 0,8 0,8 1
meso (kg) 4,82 4,82 3,9
paradajz (kg) 1,3 0,7 0,75
tikvice (kg) 0,75 0,61 0,75
mlijeko (l) 1,15 0,91 0,75
jogurt (l) 2,5 2 1
viršle 1,21 0,53 1,19
sir feta (kg) 5,2 4,5 3,5
sok (1l) 2 1,47 0,9
sladoled (porodični) 5 3,9 2,85

 

Izvor
srpskainfo
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button