Kultura

Otvoren 18. pozorišni festival “Dani komedije”

Pozorišni Festival “Dani komedije” u Bijeljini otvoren je večeras predstavom Zvezdara teatra “Generalna proba samoubistva”, po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića.

Loading...

Festival je svečano otvorila glumica Svetlana Bojković.

Bojkovićeva je istakla da je počastvovana što je večeras otvorila Festival za njegov 18. rođendan.

Bojkovićeva je rekla da je nakon mnogo godina u Bijeljini i da je raduje što, za razliku od tada, grad danas ima lijepu pozorišnu scenu.

Glumac Branislav Brstina rekao je novinarima da je u Bijeljini gostovao nekoliko puta, a večeras sa posebnim zadovoljstvom, u predstavi koju vole i igraju već 10 godina.

“Komad Dušana Kovačevića je izuzetno pametno napisan i zanimljiv. Mislim da mu je i dan-danas angažovano tumačenje života u kojem svi živimo i stradamo. Radujem se što ćemo igrati na novoj sceni koju Bijeljina danas ima”, istakao je Brstina pred početak predstave.

Zadovoljstvo što večeras gostuje u Bijeljini, na 18. rođenadan “Dana komedije”, i uz 10 godina predstave koju izvode, izrazio je i Branislav Lečić.

“Ovaj tekst osećam kao energiju `jednog poteza`, baš onakvu kakvom ju je Kovačević po povratku iz Portugala napiso. Komad ide takvom brzinom i valja se neka priča, ali i tragedija. Brstina i ja to upravo i volimo – da se `valja tragedija`, da igramo ozbiljno, a da to zapravo bude i smešno”, rekao je Lečić.

U večerašnjoj predstavi igraju i Igor Đorđević i Dubravka Kovjanić.

Do 30. marta bijeljinska publika će imati priliku da pogleda još četiri predstave u izvođenju pozorišnih trupa iz Srbije i Republike Srpske koje će biti igrane od 20.00 časova u Centru za kulturu “Semberija”, koji je organizator Festivala.

Drugog dana Festivala biće igrana predstava “Idealna polovina” po tekstu Milene Depolo u izvođenju glumaca beogradske Agencije “Scena”. Riječ je o urnebesnoj komediji u kojoj igraju Olga Odanović, Milan Kalinić, Vučić Perović i Anastasija Mandić.

Predstava “Bračni parastos” banjalučkog Gradskog pozorišta “Jazavac”, po tekstu Mata Morilja i u režiji Đurđe Tešić, na repertoaru je 27. marta, a u predstavi igraju Snježana Mišić i Aleksandar Blanić.

Čuveno djelo Petra Kočića “Jazavac pred sudom” pred gledaocima će se naći 28. februara u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Žanka Tomića, a u predstavi igraju Daniel Sič, Ivan Tomić, Ervin Hadžimurtezić i Stevan Mrđenović.

Peta predstava Dana komedije je “Šećer je sitan, osim kad je kocka” beogradskog “Teatra na brdu” u kojoj, po tekstu i u režiji Nikole Pejakovića, igraju Andrija Milošević, Sloboda Mićalović, Viktor Savić i Aleksandra Tomić.

Festival “Dani komedije” u Bijeljini 2001. godine osnovali su novinar Milan Cvjetinović i tadašnji direktor Doma omladine Milan Radić.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!