Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Malešević: Prosvjetni radnici ZASLUŽUJU veće plate

Nije pravedno da prosvjetari i radnici u kulturi u Srpskoj imaju manje platne koeficijente nego ostali budžetski korisnici i zalažem se za to da se oni usklade.

Ističe to ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, komentarišući činjenicu da ovi radnici u Srpskoj već punu deceniju čekaju da im se koeficijenti za obračun plata ujednače sa onima koji imaju zaposleni u upravi, pravosuđu i policiji, odnosno da im se diplome vrednuju na isti način.

– O tome sam razgovarao i sa predstavnicima sindikata obrazovanja, imamo potpisane memorandume sa sindikatom i očekujem da će biti ozbiljnih razgovora i nakon izbora, da se pripremi izmjena zakona o platama u ovoj oblasti, da se to prihvati, te da u narednom periodu prosvjetni radnici dobiju ono što zaista zaslužuju – kaže ministar Malešević.

U Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture RS ističu da je ovim radnicima učinjena velika nepravda još prije deset godina kada su doneseni zakoni o platama budžetskih korisnika. Njihovi platni koeficijenti su, ističu, od tada manji nego koeficijenti drugih budžetskih korisnika, zbog čega su i plate visokoobrazovanih u obrazovanju u startu za oko 300 KM manje nego u drugim oblastima. To bi, nadaju se, konačno trebalo da se mijenja od 1. januara naredne godine, što je i plan Vlade RS.

– Kada su krajem 2007. godine usvojeni zakoni o platama, napravljena je velika razlika u koeficijentima, po kojima smo mi uskraćeni za dosta novca u odnosu na ostale budžetske korisnike. Da bi se to nekako ublažilo Narodna skupština je tada donijela i zaključak da se prvo povećanje plata može desiti samo u prosvjeti i kulturi, dok se ti koeficijenti ne usklade. Pola godine kasnije mi smo dobili povećanje koeficijenata za jedan i trebalo je to da ide i dalje, ali onda je krajem 2008. godine nastupila svjetska ekonomska kriza i to je sve od tada stalo – ističe predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić.

Po njegovim riječima, zbog toga u Srpskoj već godinama imamo situaciju da bibliotekar u policiji ima veću platu od bibliotekara u školama.

– Čak i kerovođa ima nešto veću platu od profesora u školi. Ne kažemo mi da ti ljudi ne treba da imaju tolike plate, pa čak i veće, već samo tražimo da se i mi približimo ili izjednačimo sa njima – ističe Gnjatić, koji očekuje da će planirano usklađivanje koeficijenata ići postepeno.

Po njegovim riječima, kada se govori o prosvjeti, pa i njihovim platama, uvijek se govori da ih ima puno, da malo rade, a da su izdvajanja za to velika.

– Ali ja uvijek na to kažem da to ne može biti razlog da se ne izjednače koeficijenti, kao i da nas ima tačno onoliko koliko propisuju zakoni RS – dodaje Gnjatić.

Isplaćuje se oko 19.000 plata

Od novca koji se ove godine izdvaja za bruto plate onih koje plaća budžet, za plate u osnovim školama planirano je najviše, odnosno 168 miliona KM, u srednjim školama 73,4 miliona KM, a u insituticijama kulture 10,6 miliona KM.

Pored toga, za bruto plate na dva javna univerziteta planirano je oko 57,8 miliona KM, te u dvije javne visoke škole još nešto manje od 700.000 KM. Po podacima sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, u prosvjeti se isplaćuje oko 19.000 punih plata.

Izvor
srpskainfo
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button