Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Austrija povećava penzije

Austrijska vlada namjerava da poveća penzije, prije svega penzionerima sa manjim primanjima.

Penzije će biti povećane za dva odsto, na osnovu prilagođavanja inflaciji, ali će primaoci malih penzija imati veće povećanje od toga.

Dodatno predviđena je i jednokratna novčana podrška u visini od 100 evra.

Male i srednje penzije treba, na osnovu godišnjeg prilagođavanja, od 1. januara da budu ne samo prilagođene inflaciji, već i iznad toga, jasno preko stope inflacije, najavljuje vlada.

Austrijska opozicija kritikovala je planove vlade.

Posebno je Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) istakla da je povećanje nedovoljno.

Na to je vlada odgovorila da nije na mestu da se socijaldemokrate bune jer njihovi kancelari nisu uvažavali povećanje inflacije kada je reč o penzionerima.

Vlada ističe da je planirano najveće povećanje penzija od 2010. godine, kao i da će penzioneri dobiti više nego što su prethodnici kancelara Sebastijana Kurca, kancelari iz redova SPO Kristijan Kern i Verner Fajman obezbijedili građanima u penziji.

Prema odgovoru vlade, od 2010. do 2011. je inflacija u proseku bila 1,9 odsto, dok su penzije rasle za svega 1,6 procenata.

Vicekancelar i lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe ističe da se ovim ispunjava predizborno obećanje slobodaraca.

“Posebno naša starija generacija, koja je radila čitav život izgradila Austriju ima pravo na fer udeo u privrednom rastu, te na povećanje njihovih penzija”, poručuje Štrahe.

Kancelar Kurc ukazao je da su posebno primaoci malih i srednjih penzija pogođeni poskupljenjima, zbog čega treba da profitiraju od povećanja mirovina.

Izvor
Tanjug
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button