Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Julske plate najviše u oblasti finansija, najniže u ugostiteljstvu

Najviše prosječne neto plate u julu isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosile su 1.351 KM, što je za 0,45 odsto više nego u junu, a najniže u ugostiteljstvu – 550 KM, podaci su Saveza sindikata Srpske.

U saopštenju Saveza sindikata navedeno je da su niske prosječne neto plate u julu imali zaposleni u građevinarstvu 561 KM, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 579 KM, te u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 580 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u julu je iznosila 1.871 KM i nju je prosječna isplaćena neto plata od 848 KM za isti mjesec pokrivala sa 45,31 odsto.

U saopštenju iz Saveza sindikata precizirano je da su porodice najviše novca – 693 KM trošile za hranu, za stanovanje i komunalne usluge 569 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM.

Troškovi prevoza iznosili su 200 KM, nabavke odjeće i obuće 132 KM, higijene i zdravstvene njege 90 KM, te troškovi obrazovanja i kulture 82 KM.

U Savezu sindikata Republike Srpske zaključuju da je neophodno da se u Srpskoj potpišu opšti i granski kolektivni ugovori, te da povećanje plata i poboljšanje životnog standarda radnika bude stalan proces.

Izvor
SRNA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button