Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Obilježena 150. godišnjica Srpske čitaonice u Banjoj Luci (FOTO)

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović Zečić, otkrili su u subotu spomen-ploču u centru grada, povodom obilježavanja 150. godišnjice Srpske čitaonice u Banjoj Luci. Spomen-ploča je rad akademskog umjetnika Milivoja Unkovića, a tekst na ploči je ispisan na srpskom i engleskom jeziku.

U izjavi novinarima, gradonačelnik Radojičić je rekao da Banja Luka obilježava značajne događaje i mjesta iz svoje istorije, a 150. godišnjica Srpske čitaonice je svakako jedan od važnijih datuma za našu istoriju i kulturu.

– Ona je temelj današnje Narodne i univerzitetske biblioteke RS i njeno trajanje kroz istoriju veoma dobro simbolizuje sve periode kroz koje je prolazio čitav narod na ovim prostorima. Srpska čitaonica je počela sa radom u vrijeme turske vladavine, vremenu koje je bilo daleko od prijateljskog, nastavila u doba zabrana u Austro-ugarskoj kada je na sceni bilo gušenje maternjeg srpskog jezika, dočekala Kraljevinu Jugoslaviju, zatim ponovo bila ugašena za vrijeme fašističke okupacije, da bi njen rad ponovo bio obnovljen – podsjetio je na istoriju nekada Srpske čitaonice, a danas Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Ljilja Petrović Zečić je naglasila da je Srpska čitaonica prije vijek i po osnovana sa ciljem širenja čovječnosti, pismenosti u učenosti.

– Ta misija i danas stoji kao osnova našeg rada. Ovo je svojevrstan praznik posvećen knjizi, jeziku i pismu. Zahvaljujem se akademskom umjetniku Milivoju Unkoviću koji je osmislio ovu ploču, jer ona, pored istorijske, ima i umjetničku vrijednost – rekla je Petrović Zečić.

Podsjetimo, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske ove godine proslavlja značajan jubilej – 150 godina od osnivanja Srpske čitaonice u Banjoj Luci. Srpska čitaonica je imala izuzetno važnu nacionalnu, obrazovnu i kulturnu funkciju u vrijeme turske i austro-ugarske okupacije. Bez obzira na teškoće i prekide u radu, ona je neprestano povećavala fond, svoju aktivnost, djelovanje i broj korisnika. Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske nosi ovo ime od 1999. godine i od tada je, pored narodne i univerzitetske, postala i nacionalna biblioteka Republike Srpske.

Danas, na temeljima Srpske čitaonice, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske predstavlja instituciju koja prati savremene trendove u bibliotekarstvu i informatičkoj djelatnosti. Automatizacijom cjelokupnog sistema, uz fond od 800.000 knjiga, modernizaciju u načinu rada, čitaonice, kapacitete za digitalizaciju, multifunkcionalan izložbeni i prostor za promocije, te specijalizovane centre, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske dostojan je nastavljač tradicije započete prije jednog i po vijeka.

Izvor
Gradska uprava
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button