Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

TAJNA JOVANKINOG NAKITA NAJBOLJE JE ČUVANA U SFRJ: Niko ne zna gdje su dragulji Titove žene vrijedni 1,5 milion dolara

Prošle su godine od smrti nekadašnje prve dame SFRJ a o njenom nakitu vrijednom više od 1.5 milion dolara još uvijek niko ništa ne zna.

Prošle su godine od smrti nekadašnje prve dame SFRJ Jovanke Broz, no sve do danas nije poznato šta se desilo sa nakitom vrijednim više od 1.5 miliona dolara koji je od neprocenjive umjetničke i istorijske vrijednosti.

Spiskove i reverse ovih dragocjenosti, umjetnina i ličnih predmeta Brozovih posjeduje jedino Muzej i Arhiv Jugoslavije, ali oni njihov sadržaj ne žele da daju javnosti na uvid!

Nakon što je Josip Broz Tito preminuo 4. maja, najviše rukovodstvo unaprijed je već imalo do detalja pripremljen plan “Dan D+4”, koji je trebalo da se realizuje od dana Titove smrti do četvrtog dana kada je predviđena sahrana. On je podrazumjevao i plan za njegovu zaostavštinu.

Zadatak je bio jasan – što hitnije napraviti uvid u imovinsko stanje koje nikada do tada nije popisano. Osim za sahranu i imovinu, postojao je i plan o sudbini Jovanke Broz. I za nju se trebalo pobrinuti.

Odluku da Jovnaka Broz mora da bude iseljena iz rezidencije u Užičkoj ulici broj 15, nekoliko nedelja nakon Titove smrti, donijelo je Predsjedništvo SFRJ. Njihov stav je bio jasan – Titova udovica mora da napusti rezidenciju, jer po želji druga maršala u tom kompleksu Užičke treba da se načini memorijalni centar.

Prema nekim izvorima Jovanka je bespogovorno pristala da se spakuje i napusti rezidenciju u Užičkoj, te ode u privremeni smeštaj u “Bor” u večernjim satima kako stanovnici diplomatskog naselja na Dedinju ne bi svjedočili iseljenju. Istorijskom, kako će se kasnije pokazati.

“Progon je počeo kada je prva zvanična komisija zapečatila neke stvari u Titovom kabinetu. Ja sam sama dodala još neke stvari da zapečate, da bih se zaštitila. Poslije te komisije, došle su i mnoge druge, samozvane komisije koje su upadale i nosile stvari. Kada sam tražila da me ne sele iz kuće dok se ne obavi ostavinksa rasprava, stavili su mi pištolj pod grlo i izbacili” svjedočila je svojevremeno Jovanka Broz.

Pune 33 godine Jovanka Broz nije uspjela da se izbori za nasljedstvo, za koje je tvrdila da je stečeno u braku. Osim ličnih stvari, Jovanka je uspomene iz Užičke dobila na revers.

Savezno izvršno veće, 31. jula 1980. evidentirala je stvari koje je Jovanka ponijela u vilu “Bor”. Komisija je, kako se navodi u zapisniku objavljenom jedino u knjizi “Velika obmana”, radila u prisustvu Jovanke Broz koja je izdvajala stvari.

“Na tom spisku navedeno je 198 predmeta, najviše onih za kućnu upotrebu: posteljina, nekoliko komada namještaja, servisi za čaj sa inicijalima J.B. i servisi za ručavanje, kristalne čaše i vaze, baštenska garnitura, srebrnina (poslužavnici, pepeljare, posude za led, lopatica sa četkom za čišćenje stola, posude za kompot, kutija za cigarete sa inicijalima J.B. itd.), nekoliko komada bijele tehnike (ventilator, “dijamond”, mikser “gorenje”, kućna vaga, mikser “žirmi”, šiveća mašina “bagat”, kolor televizor marke “saba”, fotoaparat marke “nikon”, frizerska hauba QUIX, mali rešo i šporet “sloboda”…), pa i sitni detalji poput razvodnika za struju, malih klješta, ukrasnih jastučića, kutije za piknik, metalne termoboce, daljinski upravljači, pa do daske za peglanje i štanda za odjelo, kao i uramljene fotografije maršala Tita”.

Na spisku se našlo i nekoliko komada nakita (prsten sa zelenim kamenom, zlatna narukvica od šest malih i jednog velikog novčića, prsten sa topaz kamenom, zlatni kamen, zlatni broš, ručni sat “pana”), kao i nekoliko umjetnina: bista druga Tita – glava autora Augustinčića, portret druga Tita u maršalskoj uniformi i portret drugarice Jovanke Broz (ulje na platnu) – autora Mujadžića, skluptura ležeća žena – autora Kršinića, reljef od bakra – rad Luketića, mala skluptura u bronzi autora Filipovića. Pored ovog zapisnika priložen je i revers.

Jovanka je kasnije tražila i stvari koje su po njenoj tvrdnji ostale zaključane u njenoj garderobi u Užičkoj 15.

U podnesku upućenom sudu 25. septembra 1984. tvrdi da je dobila ono što nije predstavljalo nikakvu vrijednost i primjećuje da je dio nakita neko oštetio. Da su, recimo, sa ogrlice od školjki povađene zlatne kopče i ukrasi, sa narukvice od emajla skinuti ukrasni kamen, a kasnije je objavljeno da je iz vjenčanog prstena “krajnje nestručno” izvađeno drago kamenje. U istom podnesku sudu Jovanka Broz piše da je dobar dio tog nakita dobila od Tita ili sama kupila na nekom od putovanja po svijetu ili dobila na poklon za rođendan i vjenčanje.

Evo šta je Jovanka potraživala:

  • zlatna ogrlica sa privjeskom i minđušama, filigranski rad, težina 30 grama
  • zlatna ogrlica i minđuše od 40 grama
  • ogrlica, broš i prsten od 18-karatnog zlata, težine 335 grama
  • zlatna garnitura sastavljena od ogrlice, narukvice, minđuša, prstena, ukupne težine 175 grama
  • ogrlica od 14-karatnog zlata teška 150 grama
  • zlatna narukvica, filigranski rad, ukrašena oniksom, sitnim dijamantima i rubinima
  • zlatna narukvica od 146 grama
  • zlatna narukvica, filigranski rad, težine 82 grama
  • zlatna narukvica ukrašenja almontnim kamenjem i ljuskicama sitnih dijamanata, teška 70,5 grama
  • zlatna narukvica sa medaljonom i likom cara Hajla Selasija
  • narukvica od belog zlata, ukrašenja sitnim i krupnim brilijantima, teška 33 grama
  • zlatna narukvica sa likom cara Menelika
  • zlatna narukvica od 33,5 grama
  • zlatna narukvica, filigranski rad težine 74,5 grama
  • narukvica od platine, ukrašena brilijantima i smaragdom
  • zlatna narukvica težine 94,5 grama
  • zlatna narukvica iz domaće radinosti od 73 grama
  • zlatna narukvica težine 41 gram
  • zlatna narukvica težina 69 grama
  • zlatna narukvica, teška 55 grama
  • zlatna narukvica i minđuše, ukrašene poludragim kamenjem, težine 84 grama
  • zlatna narukvica ukrašena brilijantima i smaragdom
  • zlatna narukvica ukrašena sa četiri poludraga kamena, teška 99 grama
  • zlatna narukvica ukrašena sa sedam sitnih brilijanata i šest poludragih kamenova, težine 10 grama
  • zlatna narukvica i broš od 124 grama

“Na istom spisku našla se još i kolekcija prirodnih uzoraka od dragog kamenja, dvije zlatne kutije za šibice, i jedna zlatna kutija za cigarete, kutija za nakit od crnog oniksa oivčena malahitom, drvena kutija za nakit ukrašena sedefom”.

Nije žalio para za Jovankin nakit

Ukupno, riječ je o osam zlatnih satova, 19 lančića i privjezaka, 12 zlatnih pojaseva, kopči, broševa i dugmadi, 37 ogrlica, 36 narukvica, 10 ženskih prstenova, 26 broševa i još 34 predmeta velike vrijednosti. Sudskim putem, navedeno je u knjizi “Velika obmana” Jovanka nije dobila ove predmete. Prema svjedočenju kustosa muzeja Jugoslavije Mome Cvijovića, kod Jovanke Broz su se nalazila 83 komada nakita. Zasada nije poznato da li je taj nakit Brozovoj udovici dat na korištenje ili je bio njena svojina, ali kada je umrla u njenoj kući nađeno je samo pet komada sa spiska.

Na sjednici Prestavništva SFRJ 30. marta 1982. zaključeno je da se zlato, koje je ostalo iza Tita, deponuje u trezor Narodne banke Jugoslavije. Komisija je popisala sve predmete ženskog zlatnog nakita i procenjeno je da je materijalna vrednost zlata, brilijanata, safira i drugih plemenitih metala sadržanih u tom nakitu iznosila oko 20 miliona tadašnjih dinara, ali je istaknuta velika “umetnička vrednost nakita” jer je većinom rađen u inostarstvu i predstavlja unikate.

Nakit je potom 28. septembra pokazan Jovanki sa ciljem da ona kaže šta je njeno privatno vlasništvo, a šta je dobila u funkciji supruge predsednika. Prema navodima ove komisije, Jovanka je tražila, ukoliko se ne prihvati njen zahtev da joj se nakit preda, da joj se nakit stavi na raspolaganje da ga nosi dok je živa, a potom vrati državi SFRJ.

Ni tada, a ni danas niko ne želi zvanično da odgovori – gde se nalaze ove dragocenosti. Da li je Jovanka išta od tog nakita dobila makar na korištenje? Prema nekim svedočanstvima, neke od ovih dragocenosti viđene su na ženama visokih funkcionera Jugoslavije posle Brozove smrti. Tako je, recimo, kažu upućeni, Jovankinu ogrlicu u javnosti nosila glumica Miroslava – Mira Stupica, udata za Cvijetina Mijatovića.

O tome šta je u godinama posle Titove smrti Jovanka odnela u svoj novi dom nije se znalo ništa, sve dok Muzej Jugoslavije pre nekoliko neseci nije objavio da je su speli da povrate deo stvari koje je ona dobila na revers iz rezidencije u Užičkoj. Kako su iz Muzeja ispričali, Jovanka Broz je na 14 reversa od 1980. do 1983. godine dobila više od 3.500 hiljade predmeta.

Da su iz vile “Bor” nestali vredni predmeti, tvrdila je i sama Jovanka Broz osam meseci pre smrti, izjavivši da su je nekoliko puta opljačkali.

U druženju sa svjetskim zvaničnicima

– Nisu me opljačkali obični lopovi, već ljudi koji su znali šta traže. Nije istina da mi iz kuće ništa nije nestalo, kako je objavljeno. Ukrali su mi vazu Ming, venčani dar od pokojnog kineskog predsednika Mao Cedunga. Još nisam pobrojala šta je sve nestalo, ali zasad sigurno znam da su mi ukradeni nakit, novac, ali i beleške, prepiske sa nekim važnim ličnostima, na primer sa Cvijetinom Mijatovićem i generalom Dolničarem, koji mi tri i po godine pošto sam isterana iz kuće nije vratio odeću – rekla je nekadašnja prva dama SFRJ za “Novosti”.

Advokat Toma Fila, koji je bio Jovankin dugogodišnji zastupnik, rekao je da ona nikada nije dobila nakit koji je tražila.

Izvor
Ekspres.net
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button