Društvo

Londonski Times: Ubistvo izaziva pometnju među srpskim separatistima

Danas je u Timesu objavljen članak o dešavanjima u Banjaluci u proteklih 150 i više dana. Članak prenosimo u cijelosti.

Čovjek koji okuplja stotine ljudi svake večeri na centralnom trgu bosanskog grada Banje Luke borio se svojevremeno za svoju državu a sada protestuje protiv nje. Davor Dragićević, 49, kaže da je policija u Republici Srpskoj, separatističkoj regiji sjeverne Bosne, nastanjena uglavnom etničkim Srbima, bila uključena i sada sakriva ubistvo njegovog 21-godišnjeg sina Davida.

Patolog je u početku tvrdio da je IT student, čije je tijelo otkriveno u odvodu kanalizacije u martu, izvršio samoubistvo, i pored povreda koje su mu ukazivale da je pretučen. Tri mjeseca kasnije službena kvalifikacija je promijenjena na ‘ubistvo’.

Loading...

Policija, koja tvrdi da je David konzumirao drogu i opljačkao kuću nedugo prije smrti, izgleda da nije ni blizu identifikacije osumnjičenog. Dokazi koje je gospodin Dragičević prikupio – nezavisne forenzičke izvještaje, snimke kamera i fotografije tijela njegovog sina – protivrječe službenoj verziji događaja. On vjeruje da su vlasti ciljale Davida zbog njegovog učešća u protestima zbog neobjašnjivih ubistava u Republici Srpskoj.

“Pomogao sam stvoriti državu i država je ubila moje dijete “, rekao je Dragičević, koji se borio kao dobrovoljac u vojsci bosanskih Srba tokom devedesetih godina. “A sada me zovu plaćenik i izdajica.”

David je rođen u posljeratnoj paradigmi u Bosni, razbijenoj državi koja je uređena složenim ustavom koji dijeli moć između tri glavne etničke grupe kako bi se održao krhki mir. Prema okviru UN-a sastavljenom 1997. godine, Republici Srpskoj nije dopušteno da ima vojsku, ali kontroliše sopstvenu policiju.

2011. godine Komitet Vijeća Evrope za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja upozorio je na sistemsko zlostavljanje privedenih osoba od strane policije Republike Srpske. Dvije godine kasnije Komitet je objavio izvještaj koji sadrži detaljne opise kako su službenici rutinski “šutirali, udarali i šamarali” privedene, ali i premlaćivali ih tupim predmetima (poput bejzbol palica).

Neki ispitanici rekli su da su bili podvrgnuti elektro šokovima i prijetnjama smrću. Predsjednik regiona, Milorad Dodik, odbacio je proteste koji se dešavaju svako veče u Banja Luci kao politički motivisane i gospodina Dragičićevića kao čovjeka koji se žali zbog ničega.

“Šta hoće?” gospodin Dodik je odgovorio prošlog mjeseca na pitanje novinara. “Ima još jednog sina.”

Davidova smrt stvara procjepe u dvanaestogodišnjoj vladavini gospodina Dodika prije izbora 7. oktobra. Protesti “Pravda za Davida” postali su najveći protivnik njegove vladavine, a Facebook grupa ima više od 300.000 članova.

Za Milorada Dodika ćete naći samo riječi hvale u njegovom rodnom gradu (piše Hannah Lucinda Smith). “On štiti interese Republike Srpske”, izjavio je Milan Babić, 33, u polupraznom baru u centru Laktaša. To je igra u kojoj se gospodin Dodik kladi na sentiment; potičući strah od muslimanskog ekstremizma, negirajući ratne zločine militantnih pripadnika bosanskih Srba i čestom pričom o referendumu o nezavisnosti koji bi podijelio zemlju na dva dijela.

Na vlasti je već 12 godina i dominira Republikom Srpskom gotovo od početka. U svojim ranijim godinama imao je financijsku podršku Evropske unije, od čega je većina otišla ka bogaćivanju njegove porodice, a ne u obnovu zemlje koja pati dok mladi odlaze u potrazi za poslom.

Protivnici kažu da je on “država u jednom čovjeku”. “Sve se radi onako kako Dodik kaže. To je tragedija za našu državu”, rekao je Branislav Borenović, lider Partije demokratskog progresa. Prošle godine SAD su nametnule sankcije gospodinu Dodiku zbog kršenja pravila Dejtonskog sporazuma; posljednja faza u njegovoj putanji od reformatora do uskogrudog populiste. Odbio je razgovarati sa Timesom.

Hannah Lucinda Smith
Hannah Lucinda Smith

U nedjelju je novinar s BN televizije, jedinog opozicijonog kanala, napadnut od strane maskiranih osoba koji su ga nakon intervjua s Dragičevićem pretukli željeznim šipkama. Predrag Ćeranić, bivši šef obavještajnih službi bosanskih Srba a trenutno na čelu Fakulteta bezbjednosnih nauka na Univerzitetu u Banjaluci koji služi kao centar za obuku policije, odbacio je optužbe Dragičevića kao “lažne vijesti” i ukazao na miješanje od strane SAD-a.

“Manipuliše se ljudima koji su preživjeli tragediju”, rekao je. Dr. Ćeranić je 2008. godine uklonjen sa svoje pozicije u obavještajnoj službi od strane međunarodnog administratora Bosne i Hercegovine na osnovu dokaza da pomaže u skrivanju ratnih zločinaca.

Izvor
The Times
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!