Politika

Govedarica: Priča o dodatnoj federalizaciji BiH opasna za Srpsku

„Koncept trećeg entiteta je propao, ali program HDZ-a o federalizaciji BiH je još opasniji za Republiku Srpsku i njen narod“, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica.

Govedarica je podsjetio da je 2008. godine potpisan Prudski sporazum, koji BiH redefiniše kao državu sa četiri federalne jedinice sa sjedištima u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjaluci.

Loading...

„Još tada je SDS upozorila da je taj sporazum štetan po RS, a potpisujući isti, predsjednik RS Milorad Dodik je ugrozio sve nas, tako da smatram da je opasno da on bude član Predsjedništva BiH. Pozivamo ga da se okane ovoga posla. Jel treba sutra da građani Šipova, Dervente, Šamca budu pod šahovnicama? Jel trebamo slušati Tompsona?“, upitao je Govedarica.

On je kazao da poštuje legitimne političke ciljeve svake političke partije, ali, isto tako, pobjedom Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH ovakve se stvari, kaže, sigurno neće dešavati u budućnosti. Dodaje i da je Dodik pokazao da radi za hrvatske interese, a protiv interesa svog naroda, kada je i tajno prodao jasenovačku arhivsku građu.

„Bez znanja Vlade RS, Dodik je u tajnosti 2000. godine potpisao sporazum kojim je prodao ili bolje rečeno predao jasenovačku građu, iako je tadašnji ministar Erić više puta bio pozivan iz Beograda da ovu dokumentaciju dostavi u Muzej žrtava genocida, kao kulturno dobro“, istakao je predsjednik SDS-a.

Komentarišući slučaj Keljmendi, Govedarica je rekao da je prosto van svake pameti da se nekome za kim su raspisane tri crvene potjernice i zabranjen ulazak u BiH daju putne isprave za RS.

„Takvi ljudi u RS traže sigurnu kuću i zato sam tražio odgovornost od predsjednice Vlade RS. I još jednom pitam – Zašto se Elvis Keljmendi zahvaljuje predsjedniku RS? Meni se sigurno neće zahvaljivati“, zaključio je predsjednik Srpske demokratske stranke.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!