Društvo

Patrijarh Irinej: Ne može svaka nova država da dobije i svoju crkvu

Patrijarh srpski Irinej uputio je pismo patrijarhu carigradskom Vartolomeju u kome ukazuje da bi uvođenje principa davanja autokefalnosti novonastalim državama, odnosno nacijama, predstavljalo opasnost po jedinstvo pravoslavlja u svetu.

Takav princip, kako je na više od 10 stranica obrazložio poglavar SPC, direktno može narušiti jedinstvo pravoslavne crkve. U pismu koje je patrijarh poslao prije početka sabora u Carigradu navodi se i bojazan primjene istog principa na raskolničku makedonsku crkvu.

Loading...

Patrijarh srpski se usprotivio stvaranju uslova da praktično svaka novonastala država može tražiti svoju crkvu.

Istakao je da je davanje autokefalnosti na taj način kršenje kanonskih i istorijskih prava Crkve.

Arhijerejski sabor carigradske Patrijaršije — Sinaksa — trebalo je da se završi prije dva dana, ali je potrajao duže nego što je planirano, zbog glavnog pitanja — priznati ukrajinsku crkvu ili ne.

Osim pitanja da li će nepriznata crkva u Ukrajini, koju ne smatra samo Moskovska patrijaršija raskolničkom, ipak dobiti autokefalnost, na zvaničnom dnevnom redu su i tačke koje se direktno tiču i Srpske pravoslavne crkve.

Izvor
Sputnik
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!