Društvo

Počela isplata zaostalih naknada za prevoz

Na račune radnika u prosvjeti, pravosuđu, upravi i policiji Srpske, koji su do posla putovali više od četiri kilometra, počela je i isplata zaostalih naknada za prevoz iz 2016. godine. Vlada Srpske izmirila je i obaveze iz prethodnog perioda za ostala lična primanja, a potpisivanjem drugog memoranduma sa četiri Sindikata obavezala se da će zaostale naknade isplatiti u šest rata.

U Sindikatu uprave kažu da su im neutužene obaveze iz prethodnog perioda isplaćene još uz julsku platu i očekuju da zaostale dobiju do kraja godine.

“Isplaćena su dugovanja koja su bila prema radnicima i evo već od avgustovske plate krenuli su sa izmirivanjem i po memorandumu koji je potpisan u februaru mjesecu između budžetskih sindikata i Vlade Republike Srpske”, kaže Božo Marić, Sindikat uprave Republike Srpske.

Loading...

U Sindikatu obrazovanja kažu da im je većina prethodnih dugovanja isplaćena još u maju. Ministarstvo prosvjete i kulture evidentira i radnike kojima po bilo kom osnovu prethodna dugovanja nisu isplaćena. Uskoro bi, kažu, trebalo da budu dosenese i odluke za radnike koji su svoje naknade tražili posredstvom Agencije za mirno rješavanje radnih sporova.

“Ostali su još neki slučajevi koje treba riješiti u narednom kratkom periodu, razumnom roku. Što se tiče nastale štete koja je nanesena radnicima u obrazovanju i kulturi, koju pokušavamo da nadoknadimo nakon odluke Ustavnog suda, taj drugi memorandum je počela realizacija, a on bi trebalo da bude završen do kraja ove godine”, kaže Dragan Gnjatić, Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske potvrđuju da su za isplatu naknada našli mjesta u budžetu. Do kraja godine izmirice sve obaveze.

“U rebalansu budžeta za 2018. godinu je planiran iznos od 8,7 miliona konvertibilnih maraka za isplatu troškova prevoza na osnovu odluke Ustavnog suda. Riječ je o sredstvima koja obuhvataju 2017. i 2018. godinu”, kažu iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Radnici koji su do posla putovali više od četiri kilometra, a nisu koristili javni prevoz, prije Odluke Ustavnog suda, dobijali su svega pola naknade troškova. Ustavni sud zaključio je da interni propisi nisu bili usklađeni sa Zakonom o radu, Zakonom o platama zaposlenih u pravosuđu Srpske, pa ni Ustavom.

Izvor
ATV
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!