Društvo

Počela isplata zaostalih naknada za prevoz

Na račune radnika u prosvjeti, pravosuđu, upravi i policiji Srpske, koji su do posla putovali više od četiri kilometra, počela je i isplata zaostalih naknada za prevoz iz 2016. godine. Vlada Srpske izmirila je i obaveze iz prethodnog perioda za ostala lična primanja, a potpisivanjem drugog memoranduma sa četiri Sindikata obavezala se da će zaostale naknade isplatiti u šest rata.

U Sindikatu uprave kažu da su im neutužene obaveze iz prethodnog perioda isplaćene još uz julsku platu i očekuju da zaostale dobiju do kraja godine.

“Isplaćena su dugovanja koja su bila prema radnicima i evo već od avgustovske plate krenuli su sa izmirivanjem i po memorandumu koji je potpisan u februaru mjesecu između budžetskih sindikata i Vlade Republike Srpske”, kaže Božo Marić, Sindikat uprave Republike Srpske.

U Sindikatu obrazovanja kažu da im je većina prethodnih dugovanja isplaćena još u maju. Ministarstvo prosvjete i kulture evidentira i radnike kojima po bilo kom osnovu prethodna dugovanja nisu isplaćena. Uskoro bi, kažu, trebalo da budu dosenese i odluke za radnike koji su svoje naknade tražili posredstvom Agencije za mirno rješavanje radnih sporova.

“Ostali su još neki slučajevi koje treba riješiti u narednom kratkom periodu, razumnom roku. Što se tiče nastale štete koja je nanesena radnicima u obrazovanju i kulturi, koju pokušavamo da nadoknadimo nakon odluke Ustavnog suda, taj drugi memorandum je počela realizacija, a on bi trebalo da bude završen do kraja ove godine”, kaže Dragan Gnjatić, Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske potvrđuju da su za isplatu naknada našli mjesta u budžetu. Do kraja godine izmirice sve obaveze.

“U rebalansu budžeta za 2018. godinu je planiran iznos od 8,7 miliona konvertibilnih maraka za isplatu troškova prevoza na osnovu odluke Ustavnog suda. Riječ je o sredstvima koja obuhvataju 2017. i 2018. godinu”, kažu iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Radnici koji su do posla putovali više od četiri kilometra, a nisu koristili javni prevoz, prije Odluke Ustavnog suda, dobijali su svega pola naknade troškova. Ustavni sud zaključio je da interni propisi nisu bili usklađeni sa Zakonom o radu, Zakonom o platama zaposlenih u pravosuđu Srpske, pa ni Ustavom.

Izvor
ATV
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!