Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Intervju / Tegeltija: Vjerujemo u savjest poslodavaca

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, očekuje da će svi poslodavci sprovesti povećanje plata zaposlenima kako treba, te da bi ova mjera mogla da bude stimulans za dalji rast zarada u Srpskoj.

– Od 1. septembra, pravo na osnovni lični odbitak od poreske osnovice poreza na dohodak imaju svi radnici u RS i ostvaruju ga umanjenjem poreske osnovice za iznos od 500 KM na mjesečnom nivou. Bilo je mnogo nedoumica, jer je riječ o nizu novih mjera u oblasti radnog i poreskog zakonodavstva, ali smo nastojali da to pojednostavimo – kaže Tegeltija.

Da li je postojao drugi način za povećanje plata?

–  Kada smo vršili analize, imali smo više načina za istovremeno uvećanje plata u realnom i javnom sektoru, ali smo se od tih prijedloga odlučili za rješenje koje će najviše odgovarati zaposlenima.

Na koji način su se do sada ugovarale plate u RS?

– Ugovarale su se u neto iznosu, pa se obračun sprovodio po sistemu fiksne neto plate. Sada se ugovara plata sa porezom, što dovodi do isključivog bruto principa obračuna plata. To posljedično znači da sve izmjene u okviru oporezivanja dohotka radnika utiču na platu, tako da korist od ličnog odbitka ostvaruje radnik. Poslodavac je taj koji ima obavezu da plati porez na dohodak i ostatak sredstava isplati radniku.

Na primjer…

– Uzećemo primjer neto plate od 1.000 KM. Kada primjenom formule dođemo do plate sa porezom, ona će iznositi 1.089 KM. Toliko će stajati u ugovoru i to je plata koja se morala ugovoriti. Primjenom umanjenja osnovice poreza na dohodak, uvećanog ličnog odbitka od 500 KM, doći ćemo do poreske osnovice. Primjenom stope poreza na dohodak od 10 odsto dobićemo iznos poreza od 59 KM. Kada se od plate oduzme iznos poreza, dobićemo za isplatu 1.030 KM.

Šta sa poslodavcima koji su i ranije zaključivali ugovore na bruto platu?

– Oni koji su plate obračunavali po modelu „fiksna bruto plata”, nemaju obavezu izmjene ugovora i izmjene obračuna plata.

Na šta se ne odnose izmjene Zakona o radu i Zakona o porezu na dohodak, s ciljem povećanja plata?

– Ne odnose se na ostale dohotke, dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno preduzetnike, dohodak izvan radnog odnosa, tačnije naknade iz ugovora o djelu, privremenim i povremenim poslovima, autorskom djelu, imenovanim i izabranim licima, dopunski rad i drugo.

Otkud inicijativa za povećanje plata?

– Pozitivni makroekonomski pokazatelji, povećanje likvidnosti i stabilnost budžeta, naveli su nas da sa partnerima u socijalnom dijalogu, a zatim i sa strukom, započnemo priču o mogućem povećanju plata koje je rezultovalo setom zakona koji su usvojeni u julu. Odluka da svim zaposlenima u javnom i privatnom sektoru u RS od avgustovskog obračuna budu povećane plate, prema prvim podacima iz Poreske uprave, naišla je na dobar odaziv, iako proces unosa izmijenjenih prijava u sistem još nije završen.

Da li računate na greške prilikom novog obračuna plate?

– Možda će i doći do manjih grešaka. Svima onima koji imaju nedoumica, spremni smo da pomognemo i u Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi RS. Takođe, u svim većim centrima Srpske održali smo sastanke sa poslodavcima, gdje je pojašnjeno šta se to mijenja u postojećem načinu obračuna.

Manje 80 miliona KM prihoda

Koliko će, zbog pomenutog povećanja plata, pasti prihodi?

Kako bi poslodavci mogli povećati platu zaposlenima, Vlada se svjesno odrekla prihoda za budžet. To je godišnji iznos umanjenja poreza na dohodak za 80 miliona KM. Povećanje plata je posljedica povećanja osnovnog ličnog odbitka propisanog Zakonom o porezu na dohodak sa dosadašnjih 200 KM na 500 KM mjesečno. Očekujem da će ova  inicijativa da se odreknemo dijela prihoda biti stimulans poslodavcima za dalje povećanje plata u RS.

Izvor
srpskainfo
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button