Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Mjere obezbjeđenja na najvišem nivou: Banjaluka spremna za Lavrova

Zbog dolaska Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, u Banjaluku, mjere obezbjeđenja biće podignute na najviši nivo, što između ostalog podrazumijeva i blokadu saobraćaja na ruti kojom se kreće ruski gost, varenje šahtova, spuštene roletne na pojedinim zgradama, snajperiste na krovovima...

Kao i u slučaju posjete Valentine Matvijenko, predsjednice Savjeta Federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije, koja je u Banjaluci boravila u aprilu ove godine, osim potpune blokade saobraćajnica kojima će se kretati Lavrov, duž cijele trase biće prisutno i fizičko obezbjeđenje, za šta će biti angažovano nekoliko stotina policajaca.

“Obavezna kontrola lica, sanitarno, kontradiverziono i operativno obezbjeđenje, zatim operativne provjere po dubini, koje podrazumijevaju identifikuju lica koja eventualno ne odobravaju posjetu i da li imaju namjeru da nešto preduzmu, sve to se radi u slučaju najvišeg stepena obezbjeđenja i još mnogo toga”, rekao je Dragomir Jovičić, bivši ministar MUP-a, dodajući da je siguran da MUP ima kapacitet i znanje da to uradi kako treba, jer je već imao iskustva s tim.

Jedna od aktivnosti koje je MUP RS posljednjih dana radio je uzimanje podataka od lica zaposlenih u objektima duž trase kojom će se u ponedjeljak, 17. septembra, kretati Lavrov, koji dolazi na osveštanje temelja rusko-srpskog centra u najvećem gradu RS.

Takođe, na sam dan posjete u ugostiteljskim objektima u blizini mjesta na kojima će boraviti Lavrov zabranjuje se točenje alkohola, upotreba dronova, okupljanje većeg broja lica…

I Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da će prilikom posjete Lavrova Banjaluci biti na snazi prvi stepen obezbjeđenja, a još ranije je rekao da ruski ministar spoljnih poslova u Banjaluci boraviti nekoliko sati.

“Tako je kada dolaze značajne ličnosti, iako je Banjaluka siguran grad. Neke ulice biće zatvorene i biće preduzete sve neophodne mjere, ali to je praksa svugdje u svijetu”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Osim MUP-a RS i njegovih pripadnika, u slučajevima kada je najviši stepen obezbjeđenja uključuju se i druge službe, kao što su vatrogasci, medicinske ekipe, hitna pomoć…

Kada je u pitanju Banjaluka, gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da su gradske obaveze u vezi s logistikom, prije svega sa saobraćajem i dijelom komunalnih pitanja, što teče uredno.

“Dio posla odnosi se i na obaveze Srpske pravoslavne crkve, odnosno Eparhije banjalučke, s obzirom na to da se radi o osvještanju temelja novog hrama”, rekao je Radojičić, dodajući da se radi o značajanoj posjeti za Republiku Srpsku.

Zabrana na dan posjete

  • u ugostiteljskim objektima u blizini mjesta na kojima će boraviti Lavrov zabranjuje se točenje alkohola
  • upotreba dronova
  • okupljanje većeg broja lica

Angažovane službe

  • MUP RS
  • vatrogasci
  • medicinske ekipe

Poltvačenko danas u Banjaluci

Kompanija iz Sankt Peterburga isporučiće specijalna antiteroristička sredstva Republici Srpskoj, rekao je Georgij Poltvačenko, guverner Sankt Peterburga.

“Govorimo o snabdijevanju Republike Srpske specijalnim sredstvima firme ‘NPO specijalni materijali’, koja se bavi proizvodnjom nesmrtonosnog oružja, a čije korištenje služi u antiterorističke svrhe, uključujući i zaštitu od eksplozija, uniforme itd”, rekao je Poltavčenko uoči posjete Srpskoj.

Poltvačenko, koji će danas boraviti u Banjaluci, rekao je i da Srpska i Sankt Peterburg imaju duge odnose i istinsko međusobno povjerenje te da će biti razgovora i o razvoju saradnje u oblasti zdravstva, energije, turizma i kulture.

Izvor
NN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button