Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Vlado Đajić, direktor UKC RS: 22. septembar je istorijski dan za stanovništvo Republike Srpske!

Zbog čega je bitan 22. septembar ove godine?

– Istorijski dan i istorijska stvar za narod Srpske, nakon 49 godina stanovništvo je dočekalo preseljenje odjela iz montažnih objekata u nove prostorije. To je pošlo za rukom sadašnjem rukovodstvu Kliničkog centra uz maksimalan angažman i podršku Vlade RS na čelu sa premijerkom Željkom Cvijanović i Predsjednika RS Milorada Dodika. Uspjeli smo da realizujemo i kompletiramo Klinički centar sa specijalističkim ambulantama, urgentnim centrom, novim operacionim salama, sobama itd. Osim što smo sad stvorili najsavremenije i idealne uslove za rad uporedo se ulaže u stručni kadar pa možemo reći i da po tom pitanju spremni čekamo početak rada sjevernog krila UKC RS.

Na koje to načine UKC RS ulaže u svoje ljekare i medicinsko osoblje?

– Stotinu naših doktora je ove godine bilo na edukaciji u inostranstvu, a preko stotinu je dolazilo i radilo na UKC RS, što potvrđuje naša nastojanja da dostignemo visok nivo rada. Nedavno smo poslali čak 50 ljekara na važan kongres ljekara Jugoistočne Evrope i po meni to je put kojim treba da idemo kako bi imali efikasnije metode i bolje rezujtate na polju dijagnostike i terapije pacijenata. To je način i na koji se ljekari mogu profesionalno ostvariti i potpisivati kvalitetan rad. To ljekari prepoznaju, ostaju ovdje i usavršavaju se, a i mi prepoznajemo i smatramo to svojevrsnim ulaganjem u stručni kadar. U posljednjih godinu i po, od kada sam na čelu UKC niti jedan, ponavljam slovima i brojkom, niti jedan ljekar nije otišao u inostranstvo iz UKC RS.

Istovremeno stalno stvaramo uslove za rad koji vraćaju dostojanstvo bijelim mantilima. Plate su redovne sa tendencijom rasta, troškovi prevoza i druge obaveze redovno se isplaćuju, a stvaramo i dodatni prostor za finansiranje kroz apartmane za pacijente iz inostranstva koje ćemo sad imati na UKC RS.

Koje je vaše mišljenje o sistemu zdravstvene zaštite i zdravstva u Srpskoj uopšte?

– S punim pravom i odgovornošću mogu da kažem da je sistem zdravstvene zaštite jedan od najboljih sistema u državi. Poštuju se principi struke i uvažava nauka. Nezgodno je to što mi imamo veliki broj pacijenata koji ne uplaćuju doprinose, penzioneri, nezaposleni, djeca, a to su velika sredstva koja idu na pleća Republike Srpske ali je to čini i jednom od najhumanijih zemalja u svijetu. Baš to da može da liječi veliki broj pacijenata i to u najsavremenijim uslovima, a da zato ne naplaćuje pune troškove. Kod nas nema dopunskog osiguranja što nije slučaj u Evropi, na primjer ni u Francuskoj ili Njemačkoj gdje država plaća samo osnovni paket usluga. Imajući to u vidu odgovorno tvrdim da to jeste da je sistem zdravstvene zaštite na najvišem nivou!

Kakva je saradnja UKC RS sa drugim ustanovama Srpske?

– Od kada sam ja na čelu UKC RS poslujemo otvoreno, transparetno sa svim podacima koji su javni, odgovorno i želimo zajedno sa rukovodstvom Republike Srpske, Vladom RS i Predsjednikom RS da učinimo brži razvoj i još bolji napredak i jedan dobar zaokret u razvojnoj politici i funkcionisanju UKC RS za dobrobit zdravlja stanovnika RS. Mi smo Univerzitetski klinički centar i sve više radimo i u korist studenata, koji će sa novim prostorijama UKC RS sada dobiti dva amfitetatra i učionice, a sa tim i nabolje uslove za studiranje, što bez saradnje prethodno pomenutih institucija ne bi bilo moguće.

Da li vas sa toliko energije i žara možemo očekivati i u političkom životu?

Ja sam kandidat SNSD iako nikad do sada nisam bio član političkih partija i sve što sam postigao postigao sam sam. Redovni sam profesror na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, doktorirao sam kao jedan od najmlađih studenata, a prije 16 godina sam uspješno odbranio doktorsku disertaciju. Izdao sam 11 stručnih knjiga, preko 140 stručnih radova međunarodno priznatih, a član sam i Akademije nauke i umjestnosti Republike Srpske. Motiv da budem uz SNSD je proizašao iz iskustva rukovođenja Kliničkim centrom jer da ja nisam bio tu neke stvari nikad ne bi bile unapređene, neke ne bi bile završene, a o nekim se ne bi ni razmišljalo. Shvatio sam koliko je bitno ko je na rukovodećim mjestima i ko rukovodi, odnosno ko ima snagu i znanje da taj posao uspješno radi.

Mogu da kažem da sam imao apsolutnu podršku aktuelnog rukovodstva, od Vlade RS na čelu sa premijerkom Željkom Cvijanović i Predsjednika RS Milorada Dodika, da napravimo najmoderniji klinički centar u regionu u čemu smo uspjeli i zato mislim da mogu dati doprinos u daljem radu ovog rukovodstva. Ja želim da doprinesem napretku kvaliteta života svih stanovnika Srpske i zato se stavljam građanima na raspolaganje ukoliko mi i na taj način daju podršku i glasaju za mene.

AUTOR: Glas Banjaluke

Izvor
GB
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button