Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Sindikat pokreće inicijativu za ukidanje rada nedjeljom

Sindikat trgovine Republike Srpske, po uzoru na neke zemlje u Evropi, nakon izbora pokrenuće inicijativu da se u trgovinama, trgovačkim centrima i buticima zabrani rad nedjeljom.

“U to krećemo odmah nakon izbora, jer bi sada bilo besmisleno bilo šta pokretati. Tražićemo podršku svih, od crkve, nevladinih organizacija i cjelokupne javnosti. Privreda i trgovci time ne gube ništa, a ljudi i radnici dobijaju mnogo. Osjećaće se bolje, provodiće i planiraće više vremena sa porodicom…”, rekao je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti, dodajući da je o tome bilo riječi i na forumu sindikata trgovine jugoistočne Evrope, te da su svi za to da se rad nedjeljom ukine.

U Republici Srpskoj još nije bilo ozbiljne priče o temi ukidanja rada nedjeljom, a u Evropi, pa i u okruženju, sve više je zemalja u kojima se razmišlja o zabrani rad nedjeljom, osim, naravno, u djelatnostima u kojima je to neophodno.

Poljska je nedavno ograničila rad velikih trgovačkih centara nedjeljom, Italija to planira do kraja godine, a u Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i još nekim zemljama nedjeljom je praktično nemoguće bilo šta kupiti s obzirom na to da prodavnice ne rade. Ozbiljna priča, što se tiče rada nedjeljom, kada je u pitanju region, pokrenuta je jedino u Hrvatskoj, gdje su pojedina istraživanja pokazala da zabranu rada podržava čak 90 odsto stanovništva.

Tamošnji radnici i sindikalci u cijelu priču uključili su crkvu i nevladine organizacije kako bi odobrovoljili poslodavce da konačno pristanu na to da se rad nedjeljom u trgovinama ukine. U Hrvatskoj ova priča je pokretana već nekoliko puta, međutim Ustavni sud je dva puta stao na stranu poslodavaca i srušio zabranu rada nedjeljom koju su donijele vlasti. Ipak, nedavno je jedna mala opština od oko 8.000 stanovnika postigla dogovor sa svojim poslodavcima i zabranila rad nedjeljom.

Istraživanja koja su rađena o temi rada nedjeljom pokazala su i to da se privredna aktivnost neće povećati zbog produženog radnog vremena, već da potrošnja i kupovna moć stanovništva zavise isključivo od primanja. Sa ovim se slažu i sindikalci, međutim, poslodavci i trgovci tvrde da to i nije baš tako.

“To bi nanijelo ogromnu štetu. Ako bi to bilo usvojeno, morale bi se smanjiti plate i to je sigurno, jer treba nadoknaditi četiri dana koja se u slučaju zabrane rada nedjeljom ne bi radila. Znači smanjenje plata ili povećavanje marži”, rekao nam je Dušan Reljić, direktor “Fructa tradea”, u čijem vlasništvu su “Kort” marketi.

On kaže da veliki broj hrvatskih građana upravo nedjeljom dolazi u nabavku u BiH, posebno u pograničnim dijelovima te da bi zabrana imala loše posljedice po privredu i trgovinu u Republici Srpskoj, posebno u ljetnim mjesecima, kada u Srpsku dolaze turisti.

U Privrednoj komori Republike Srpske, odnosno u sektoru trgovine, turizma i ugostiteljstva, kažu da se radi o kompleksnom pitanju te da su djelimično upoznati s tim pitanjem, odnosno raspravama koje se vode u Hrvatskoj, ali i zemljama Evropske unije.

“Prije bilo kakvih odluka, neophodno je napraviti sveobuhvatnu analizu i na osnovu nje donijeti odluku”, rekla je Dragana Šobot, sekretar Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori RS.

Inače, u Republici Srpskoj u trgovini radi oko 45.000 radnika ili malo manje od 18 odsto od ukupno zaposlenih radnika u RS.

Izvor
NN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button