Magazin

Danas je sveta prepodobna Teodora: MUŠKARCI, OVO MORATE DA URADITE DANAS!

Hrišćani danas obilježavaju dan svete prepodobne Teodore koja je uspjela da okaje svoje grijehe iako je prevarila muža.

Tedora je bila svetica koja je živjela u petom vijeku prije nove ere u Aleksandriji. Prevarila je svog muža, a na preljubu je nagovorila vračara.
Odmah posle prevare, Teodoru je počela da grize savjest. Ošišala se do glave, obukla kao muškarac i zamonašila u manastiru Teodor.

Sveštenici u manastiru bili su zadivljeni njenim postom, trudom, bdenjem i poniznošću prema Hristu koje je pokazivala. Međutim, poslije nekoliko godina oklevetala je jedna bludna djevica tvrdeći da joj je na prevaru podmetnula svoje dijete.

Teodora se nije htjela pravdati od ove klevete, smatrajući da je to božja kazna za preljubu koju je učinila. Prihvati grijeh na sebe, te bi izgnana iz manastira.

Sedam godina je Teodora provela u pustinji njegujući tuđe dijete. Za to vrijeme je bila snažna, nije se htjela pokloniti Satani i iskušenjima koje joj je nudio. Nije htjela poslušati ni muža koji joj je nudio da se vrati kod njega, smatrajući prevaru dijelom đavola, a ne kao njenu volju.

Posle sedam godina, jedan manastirski iguman pozvao je Teodoru da se vrati, na šta je posle ubjeđivanja pristala. Poživjela je u manastiru još dve godine prije nego što se upokojila.

Teodora je umrla 490. godine u Aleksandriji. Nekoliko lijeta kasnije proglašena je za sveticu zato što se smatra da je bila istinska pokajnica koja je junačkim trpljenjem devet godina, dve u manastiru i sedam u pustinji, okajavala samo jedan svoj grijeh, na koji ju je sam Satana nagonio.

Hrišćanstvo propovijeda i da bi na današnji dan muškarci trebalo da pronađu snage da svojim ženama oproste grijeh, kao što je to učinio Teodorin muž.

Izvor
republika
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!