Privreda

Posjeta privrednika ruske oblasti Njižnji Novgorod privrednoj komori Srpske

Saradnja Republike Srpske i ruske oblasti Njižnjeg Novgoroda uspostavljena je ranije, potvrđena je i kroz već potpisane sporazume, a očekujemo da će tokom susreta privrednika Srpske i ove ruske oblasti naši privrednici predstaviti svoje proizvodne potencijale, kako bi se mogli uspostaviti i konkretni oblici saradnje, rekla je direktor Privredne komore Republike Srpske, Dragica Ristić.

Prema njenim riječima, Rusija je važan spoljnotrgovinski partner Srpskoj, a oblast Nižnji Novgorod predstavlja jedan od vrlo razvijenih ruskih regiona.

Direktor Komore rekla je novinarima prije početka današnjih susreta privrednika u Banjoj Luci da je u prvom polugodištu ove godine ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene Srpske sa Rusijom iznosio 349 miliona KM ili 8,1 odsto od ukupne razmjene sa inostranstvom.
– To Rusiju visoko svrstava među naše spoljnotrgovinske partnere iz koje najviše uvozimo naftu i naftna ulja za potrebe rafinerija u Srpskoj – dodala je Ristićeva.

U prvom polugodištu Srpska je ostvarila izvoz u iznosu od 11 miliona KM, a posmatrajući prema proizvodima, najviše preovladava voće, zatim određene grupe hemijskih proizvoda i dijelovi obuće.

Zamjenik gubernatora oblasti Njižnji Novgorod Evgenij Ljuljin rekao je da je tokom današnje posjete delegacije ovog regiona Srpskoj razmotren cijeli spektar pitanja koja su interesantna za privredu s ciljem usmjeravanja na konkretne aktivnosti u stvaranju međusobne privredne saradnje.
– Želimo da u Privrednoj komori upoznamo privrednike radi uspostavljanja ekonomske saradnje kako bi u kratkom periodu mogli da pređemo na intenzivan put privredne saradnje – istakao je LJuljin.
On je s ciljem intenziviranja saradnje naglasio da bi bilo dobro otvoriti i predstavništva Srpske u Nižnjem Novgorodu, kao i predstavništvo te ruske oblasti u Srpskoj.

Lluljin je izrazio i zadovoljstvo što se u Banjaluci gradi rusko-srpski hram i duhovni centar, obećavši da će ova ruska oblast uzeti aktivno učešće u izgradnji.

Sastanku privrednika Srpske i delegacije Nižnjenovgorodske oblasti prisustvovao je i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!