Društvo

POČEO SKUP U BANJALUCI Na Trgu Krajine hiljade ljudi uzvikuje “Ko je ubio Davida” (FOTO)

Na Trgu Krajine u Banjaluci je, numerom “Karmina Burana”, počeo treći skup u organizaciji grupe Pravda za Davida.

Davor Dragičević je obraćanje počeo riječima: “Dobro veče, dobri ljudi, bez obzira na vjeru, naciju i političko opredjeljenje”.

– Čekaćemo one kojima je blokiran dolazak na trg. Ne budu li bili pušteni svi autobusi, kojima je krajnji cilj dolazak na trg ljubavi i pravde, skup neće početi. Blokiraćemo Banjaluku, Srpsku, BiH. Ovo je naša zemlja – rekao je Davor.

Loading...

Sva odgovornost od danas je na Ćulumu i Lukaču, nastavio je Davor. Pitao je da li je Banjaluka “postala koncentracioni logor da ne možemo ugostiti ljude”.

– Ubice znamo i imenovaćemo ih u najskorije vrijeme. Uhapsićemo ih, a ako pobjegnu – gonićemo ih. Hvala vam, dobri ljudi, što ste večeras sa nama. Kažu da smo Suzana i ja sami, evo kako smo sami – poručio je Davor.

Na trg je pristigla i grupa bajkera, koji su rekli da su ih 40 minuta držali na jednoj pumpi.

– Ja sam se rodio u Banjaluci i nisam zaslužio ovo. Probili smo se kako smo znali – poručili su bajkeri.

Organizatori tvrde da je na trgu 30.000 ljudi, a da je kolona ispred Banjaluke duga 25 kilometara.

Majka ubijenog Davida Suzana Radanović istakla je da narod nikad niko nije pobijedio.

– Nemojte sprečavati ljude da stanu s ljudima – rekla je ona.

Neposredno prije zakazanog početka velikog protesta u Banjaluci građani su blokirali glavnu saobraćajnicu tako da se kroz centar grada više ne može proći.

Građani uzvikuju “Ko je ubio Davida” i “Pravda za Davida”, “Pravda za svu našu djecu”, krenuvši Bulevarom cara Dušana prema banjalučkoj Gimnaziji i kružnom toku.

Davor Dragičević je sa sobom ponio dunju, koju je često pominjao ranije na protestima.

– Puštajte autobuse, bolje vam je. Imamo vremena, čekaćemo do nedjelje – poručili su organizatori skupa.

Davor je rekao da “dok oni ne puste autobuse nećemo ni mi odblokirati zapadni tranzit”.

Draško Stanivuković, gradski odbornik, otkrio je da su autobusi sa ljudima koji su krenuli na skup blokirani kod prijedorske petlje.

Dio grupe koji je ostao na trgu policija je blokirala.

Kako javljaju novinari Srpskainfo, policija je zatvorila Ulicu Olimpijskih pobjednika, tako da su na istočnom tranzitu velike gužve u pravcu Starčevice.

Banjalučani su počeli da se okupljaju na glavnom gradskom trgu još oko 16.30, ali će početak skupa, zakazanog za 18 sati, najvjerovatnije biti odgođen jer na ulazima u Banjaluku policija detaljno kontroliše autobuse.

Davor je u nekoliko navrata ponovio da skup neće početi dok svi oni koji su krenuli na trg ne dođu, nakon čega je izašao na Ulicu Kralja Petra Prvog Karađorđevića kako bi zaustavio saobraćaj.

Ulica je ubrzo blokirana, kako kažu, u znak protesta što to policija nije uradila.

Prema informacijama grupe “Pravda za Davida”, građane koji žele da dođu na Trg zaustavljaju na svim ulazima u Banjaluku, gdje se nalazi policija u pratnji oklopnih transportera.

Više stotina građana već je na Trgu Krajine. Na glavnoj saobraćajnici postavljen je znak “Trubi, sviraj ako podržavaš Pravdu za Davida”, pa vozači sirenama pružaju podršku.

Na trgu, pored postavljene bine, nalaze se i brojne novinarske ekipe iz Srpske, ali i Austrije, Engleske, Italije i drugih država.

Građani sa obilježjima grupe “Pravda za Davida” i dalje pristižu na skup.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!