Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Facebook najavio uređaj za video pozive na bazi vještačke inteligencije

Kompanija Facebook je najavila prvi elektronski uređaj koji će nositi njen brend, spravu s ekranom i kamerom osmišljenu da olakša video pozive i učini ih rutinskom aktivnošću.

Međutim, upitno je da li će ljudi prihvatiti da u svoje domove stave kameru povezanu na internet koju prodaje kompanija nedavno pogođena skandalima u vezi sa zaštitom privatnosti korisnika, navodi Associated press.

Novi uređaj, nazvan Portal, osmišljen je da olakša međusobnu komunikaciju više od dve milijarde korisnika Facebooka, pošto će imati kameru baziranu na vještačkoj inteligenciji koja će moći automatski da se okreće i zumira, u skladu s kretanjem korisnika tokom razgovora.

Funkcioner američke grupe za zaštitu potrošača Džon Brejolt rekao je povodom najave Portala da će se korisnici prvo zapitati “koliko osjetljivih podataka uređaj prikuplja” o njima.

Facebook je u martu priznao da je britanska kompanija Kembridž analitika imala pristup ličnim podacima 87 miliona ljudi. Radeći u izbornoj kampanji u SAD 2016. za tadašnjeg kandidata, a sada američkog predsjednika Donalda Trampa, ta firma je prikupljala podatke korisnika Facebooka kako bi potom, plasiranjem određenih sadržaja, uticala na ishod izbora.

Prije dvije nedjelje Facebook je priznao da su hakeri uspjeli da “upadnu” u više od 50 miliona naloga korisnika.

Kompanija navodi da u svojim centrima neće čuvati Portalove video zapise, da će korisnici jednim dodirom moći da onemoguće funkciju kamere i mikrofona, kao i da zaključaju uređaj numeričkom šifrom. Kamera će imati i prekrivač za sprečavanje snimanja.

Portal će se pojaviti na tržištu u dvije veličine, uređaj s ekranom od 10 inča koštaće 199 dolara, a s ekranom od 15,6 inča 349 dolara.

Izvor
Beta
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button