Društvo

Ruska pravoslavna crkva prekida dijalog sa Vaseljenskim patrijarhom

Ruska pravoslavna crkva odlučila je da prekine sve odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom, u znak protesta zbog podrške zahtjevu Ukrajine o davanju autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, izjavio je predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion.

On je nakon zasjedanja Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve u Minsku rekao da Sinod nema drugog izbora, već da pokvari odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom, koja je sjedište vaseljenskog partijarha, globalnog duhovnog lidera oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana.

Loading...

Ukrajina je prošle sedmice od Vaseljenske patrijaršije dobila odobrenje za osnivanje nezavisne crkve.

Kijev odluku Vaseljenske patrijaršije vidi kao “ključni korak protiv miješanja Rusije u unutrašnja pitanja Ukrajine”, dok Moskva ovakvu odluku vidi kao “najveći raskol u hrišćanstvu u posljednjih hiljadu godina”.

U Ukrajini djeluje kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je u sastavu Moskovske patrijaršije, kao i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva, koju ne priznaju pravoslavne crkve u svijetu.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!