Društvo

Kocka uzima sve više maha

Klub liječenih alkoholičara iz Banjaluke osnovao je grupu za pomoć patološkim kockarima, ali i da podigne svijest o ovoj bolesti zavisnosti koja uzima sve više maha.

Osnivač i predsjednica Kluba liječenih alkoholičara Nera Zivlak-Radulović kaže da ovo udruženje posljednje tri godine aktivno radi na podizanju svijesti građana o opasnostima koje kockanje nosi sa sobom, a rezultat tog rada je i nedavno osnivanje grupe za liječenje osoba koje su “zagrizle u kocku”.

Loading...

– Iako nemamo precizne statističke podatke o tome da li je povećan broj osoba sa problemom patološkog kockanja, naša iskustva, zasnovana na svakodnevnom radu, govore u prilog tome, jer se sve više ljudi javlja za pomoć. Rad u grupi je najbolji i najuspješniji način tretmana osoba sa problemom patološkog kockanja – rekla je Zivlak-Radulović, koja je i načelnica Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Istakla je da je zavisnost od kocke ozbiljan problem, te da grupa trenutno broji pet članova.

– Takve grupe i ne treba da budu velike. Otvorenog je tipa i oni koji završavaju liječenje izlaze iz grupe, a drugi ulaze. Prema preporukama, dužina trajanja liječenja je od tri do pet godina – navela je Zivlak-Radulović i dodala da grupa zavisnika od kocke radi odvojeno od grupe liječenih alkoholičara, ali da je tretman liječenja sličan budući da sve bolesti zavisnosti traže isti pristup jer su hronične i recidivirajuće.

Prema njenim riječima, kocki se podjednako odaju i mladi i stari, te se nijedna starosna grupa ne može izdvojiti kada je u pitanju ovaj problem.

– Iako je ženama zahtjevnije da se jave na liječenje jer su dodatno stigmatizovane, i one se javljaju za pomoć i uključuju u grupe – rekla je Zivlak-Radulović i dodala da je prevencija bolesti zavisnosti konstantno podizanje nivoa svijesti i značaja mentalnog zdravlja.

Bivši kockar i prvi čovjek novosadskog Centra za edukaciju i odvikavanje od kocke “Herc tajm” Dejan Stanković kaže da je osnivanje grupe u Banjaluci pozitivno, jer se pokrenula priča o problemu koji nije nimalo bezazlen.

On naglašava da osobe koje rade sa kockarima moraju biti vrlo pažljive, stručne i iskusne, jer je riječ o posebnom mentalnom stanju ljudi.

– Kocka je bolest zavisnosti koja može biti teža i od heroinske. Lijek od kocke ne postoji, a jedini način borbe sa ovom pošasti je podizanje svijesti o tome koliko mogu da budu strašne njene zamke – rekao je Stanković i dodao da su mnogi građani RS zatražili pomoć u njegovom centru.

Edukacija

Nera Zivlak-Radulović kaže da je ove godine stručni tim Odjeljenja za bolesti zavisnosti Klinike za psihijatriju UKC-a RS, koji čine i tim Kluba liječenih alkoholičara, započeo edukaciju i podizanje nivoa svijesti zaposlenih na mjestima gdje se priređuju igre na sreću.

– Klinika i Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću RS potpisali su memorandum o saradnji. Ovakvi programi prevencije se rade i u regionu – rekla je ona.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!