Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

KAFA ILI ČAJ? 8 dobrih razloga pomažu da odlučimo koji napitak odabrati!

I kafa i čaj imaju dugotrajne pozitivne zdravstvene posljedice, no i kod jednog i drugog napitka morate pripaziti na to koliko ga pijete i koliko kofeina dnevno u svoj organizam unosite.

Svakako izbjegavajte pretjeran unos kofeinskih napitaka prije spavanja jer može doći do nedostatka sna, što može uticati na još veći unos kofeina idućeg dana.

Za koji napitak se odlučiti ujutro? Donosimo zanimljive detalje o kafi i čaju, a odluka je na vama!

Kafa – razbuđuje, ali i deblja

#1 Istraživanja su pokazala kako umjereno ispijanje kafe, a savjetuje se piti do tri šolje kafe dnevno, može imati dugoročno pozitivne zdravstvene posljedice, poput toga da smanjuje rizik od Alzeheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, može uticati na zdravlje kardiovaskularnog sisstema te, navodno, smanjuje rizik od moždanog udara.

#2 Takođe, kafa vas čini izdržljivijim ako je pijemo prije vježbanja. No, kafa nas može i debljati, pogotovo ako živite na kafi za ponijeti iz raznih popularnih kafića, odnosno kafama koje su zapravo slatki kalorični napici s malo kofeina, poput frappucina. Razlog zašto se osjećate bolje nakon što popijete ovakvu vrstu napitka je to što ste unijeli dovoljno šećera koji takođe podiže vašu energiju i budnost u tom trenutku.

#3 Kava je i bogat izvor antioksidanasa koji mogu spriječiti ili usporiti razvoj bolesti čiji su uzrok slobodni radikalni, odnosno nusproizvodi stanica naših organizma koje se hrane kisikom. Zbog toga, neki naučnici vjeruju da antioksidansi smanjuju rizik od raka. Osim toga, kafa je izvor kalijuma i magnezijuma.

#4 Kod osoba koje pate od neke vrste zdravstvenih tegoba, pogotovo od visokog tlaka ili nekog oblika kardiovaskularnih bolesti, savjetuje se da smanje dnevni unos kafe, no ne moraju je potpuno izbaciti.

Čaj – i kad ste zdravi i kad ste bolesni

#1 Postoje biljni čajevi i čajevi s kofeinom, i dok će vas zeleni i crni čaj pripremiti na radni dan koji je pred vrama, biljni čaj je takođe odličan napitak koji će vaše jutro ili veče učiniti ugodnim, a takođe se koristi kao pomoć kod mnogih bolesti, odnosno smirivanje simptoma istih.

#2 Sve su vrste čajeva odlične za hidrataciju, što kože što vas tokom ljetnih i vrućih dana. Takođe, kao i kafa, i čaj je pun antioksidansa koji će uticati na održavanje vašeg zdravlja

#3 Iako vam kafa može dati dovoljno energije za produktivnije vježbanje, čaj sam po sebi može pomoći u mršavljenju. Na primjer, zeleni čaj će ubrzati vaš metabolizam, a i radi se o napitku koji bez ikakvih dodataka skoro pa ni nema kalorija.

#4 Uz to, u čaju se nalazi flourid koji će pomoći kod dentalnih problema, ali pretjeran unos može uticati na gustoću kostiju.

Izvor
Vecernji.hr
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button