Društvo

Sve teže do kvalifikovanih radnika, inostranstvo vuče radnu snagu

Kulminacija migracija u Srpskoj i dalje ne jenjava

Redovi pred slovenačkom ambasadom u Banjaluci u odnosu na prethodni period duži su za još nekoliko metara, a to su potvrdile i posljednje analize portala Posao.ba, prema kojima je za 24 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine veća potražnja za poslovima, pogotovo u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

Prema pomenutoj analizi, u prvoj polovini 2018. godine objavljena su 4.742 oglasa za posao, što je za 24 odsto više u odnosu na prvu polovinu 2017, putem kojih je oglašeno 11.285 radnih mjesta, 34 odsto više nego u prethodnoj godini.

Loading...

Poslodavci su, u ovom periodu, primili 157.687 prijava za posao putem portala Posao.ba, dok se, u prosjeku, na jednu radnu poziciju prijavljivalo 14 osoba, što predstavlja pad u odnosu na isti period prošle godine kada se na jednu poziciju u prosjeku prijavljivalo 20 osoba.

Kategorije poslova u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija su prodaja, ugostiteljstvo i građevinarstvo.

Da se broj slobodnih radnih mjesta povećava i da poslodavci sve teže dolaze do kvalifikovanih radnika potvrđuju i u Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar”.

“Vidljiv je blagi rast privrede na području banjalučke regije, a velika potražnja vlada za radnicima u proizvodnim pogonima u Kotor Varošu, Čelincu, Gradišci i u Banjaluci. Međutim, mnogo je više slobodnih radnih mjesta koja ostaju iza radnika koji masovno odlaze u inostranstvo”, rekli su u ovoj agenciji.

Jedan od onih koji je svoju sreću pronašao van granica Republike Srpske, konkretno u Franfurtu je građevinac Dragan R. iz Stanara kraj Doboja sa prebivalištem u Banjaluci, bivši policajac, koji se zbog niza godina na birou za zapošljavanje odlučio za prekvalifikaciju.

“Prekvalifikovao sam se i odlučio da napustim Banjaluku, danas radim u Franfurtu gdje imam satnicu 13 evra, samo tri evra manju nego u Banjaluci dnevnicu, pa računajte”,ispričao je Dragan R.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić potvrdio je da su podaci pometunog portala relevantni i da najveći uzrok takvog stanja, mimo migracija, leži u sistemu obrazovanja koje nije prilagođeno tržištu rada.

Odlaze u Sloveniju i Njemačku

Zemlje iz kojih dolazi najveći broj ponuda za rad u inostranstvu su Hrvatska, Njemačka i Slovenija. Zvanični podaci govore da je Slovenija prošle godine izdala blizu 26.000 radnih dozvola za građane BiH, a Njemačka 15.000. Zvaničnih podataka za Hrvatsku nema, ali s obzirom na ponudu poslova iz Hrvatske sigurno je isti ili veći nego u Sloveniji. Ove tri zemlje su u prošloj godini povukle 65.000 do 70.000 ljudi.

Izvor
novosti.rs
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!