Banjaluka

Godišnjica velikog zemljotresa u Banjaluci (VIDEO/FOTO)

Na današnji dan prije tačno 49 godina razorni zemljotres gotovo je sa zemljom sravnio Banjaluku, ali ne i uništio život u njoj.

Iz ruševina je nikla krajiška ljepotica kojoj se mnogi dive. Brojni stanovnici i danas se sjećaju strahovitog podrhtavanja tla 27. oktobra 1969. godine, a pred očima su im slike do temelja porušenih zgrada i kuća, ljudi zarobljenih pod ruševinama i mnogih šokiranih lica koja su nijemo gledala snagu prirode.

Kazaljke na časovnicima zaustavile su se u devet časova i 11 minuta, kada je zemljotres jačine 8,5 stepeni Merkalijeve skale uzeo svoj danak. Ova prirodna katastrofa odnijela je 15 života, dok je 1.117 osoba teže ili lakše povrijeđeno.

Loading...

– Kao da je juče bilo. Čini mi se da gledam slike užasa sa gradskih ulica. U vrijeme zemljotresa bila je nikad hladnija jesen, a ubrzo je došla oštra i nemilosrdna zima. Kraj te 1969. godine je ličio na demonstraciju sile prirode – započeo je priču penzioner Mihajlo Simić, koji je u trenutku zemljotresa bio u svojoj kući u naselju Rosulje.

Kaže da mu kuća nije bila totalno porušena.

– Oštećenja su bila velika. Popucali su prozori i zidovi. Supruga i ja, tada još mladi bračni par, uspjeli smo da sačuvamo živu glavu. Na vrijeme smo istrčali na dvorište. U momentu smo izgubili sve što smo nekako zajedničkim radom uspjeli da stvorimo, ali stvari nam nije bilo žao. Najvažnije je bilo da su glave žive i da su nam porodice dobro – prisjetio se Simić.

Dodaje da je Banjaluka preko noći postala grad šatora, kamp prikolica i velikih kontejnera.

– Ali zemljotres nije uništio život. Brzo smo se konsolidovali i organizovali. Zavrnuli smo rukave i počeli da Banjaluci vraćamo onaj njen prepoznatljiv izgled i duh. Posvuda su se mogli vidjeti samo vojska i narod koji čiste ruševine – ispričao je Simić.

Dodao je da su podrška i pomoć, koje su stizale sa svih strana, nešto što se ne zaboravlja.

Prije razornog zemljotresa, tlo je počelo da podrhtava 26. oktobra u 2.55 časova, potpuno je uništeno 86.000 stanova, a velika oštećenja nanesena su školskim, kulturnim, zdravstvenim, društvenim i objektima upravne administracije. Privreda je pretrpjela znatne gubitke, a sva preduzeća su kasnije radila sa znatno smanjenim kapacitetima, dok su neka prekinula proizvodnju. Autobusi iz Banjaluke odvezli su osnovce i srednjoškolce koji su skoro započetu školsku godinu završili u raznim krajevima bivše Jugoslavije.

Tragedija koja je pogodila Banjaluku 1969. godine podigla je na noge tadašnju Jugoslaviju, ali i druge zemlje koje su pomagale u obnovi grada. Na poklon je dobijena nova zgrada Gimnazije, dok je Bugarska izgradila novu školu koja nosi ime po bugarskom narodnom heroju Georgiju Stojkovu Rakovskom. Škola u Slatini nazvana je “Holandija”, jer je holandska vlada donirala sredstva za njenu izgradnju.

Izvor
srpskacafe
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!